De ce crapă roşiile si cum putem preveni ?

 Se întâmplă adesea după o ploaie abundenta. Și cand sunt gata de recoltat.Răspunsul scurt – apă. Roșiile crapa atunci când schimbările rapide ale disponibilității apei fac ca fructele să se extindă mai repede decât se poate întinde coaja. Cea mai frecventă cauză a despicarii roșiilor este o ploaie abundentă care urmează perioadelor de vreme relativ uscată. Deși evenimentele naturale de precipitații sunt de obicei vinovate, irigarea neuniformă poate duce, de asemenea, la despicarea. Unele studii sugerează că umiditatea ridicată, deficiențele de calciu și excesul de azot în sol pot contribui și la crăparea fructelor.


Despicarea roșiilor are loc de obicei în fructele mature, deși roșiile verzi pot fi afectate. Despărțirea urmează unul dintre cele două modele: fisurare radială și fisurare concentrică. Odată cu crăpare radială, o despicare verticală se deschide de-a lungul părții laterale a fructului. Acesta este cel mai grav tip de daune, deoarece fisura expune fructul la boli. Roșiile cu cracare radială trebuie recoltate și folosite cât mai curând posibil, deoarece fructele vor putrezi probabil dacă sunt lăsate pe planta. Aruncați roșiile care au un miros acru sau puroi de-a lungul crăpăturii.


Crăparea concentrică are loc ca o serie de inele care înconjoară capătul tulpinii fructului. Aceste inele de obicei nu expun pulpa fructului, reducând probabilitatea bolii. Fructele care prezintă crăpături concentrice pot fi lăsate să se coacă pe plantă, cu excepția cazului în care pulpa este expusă. Urmăriți fructele pe măsură ce se dezvoltă.


Plantele de tomate necesită multă apă pentru a coace fructele. Dar la fel de important ca și câtă apă primește planta este rata cu care o primește. Evitați fluctuațiile mari ale umidității solului prin asigurarea unei irigații consistente, în special în perioadele de secetă. Cel mai bine este să udați adânc de câteva ori pe săptămână, decât să furnizați cantități mici de apă zilnic. Puteți conserva umiditatea solului între udari prin aplicarea unui strat de compost sau mulci organic.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos:

Comentarii