Putregaiul cenusiu - de ce putrezesc vinetele ?




Putregaiul vinetelor este cauzat de o ciuperca, Botrytis cinerea.

Organe atacate  : frunze, fructe și tulpini. Conditii favorabile dezvoltarii sale : ii plac in special mediile umede, o umiditate relativa de aproximativ 95% si temperaturi intre 17 si 23°C (conditii intalnite mai ales in adaposturi, dar si in camp deschis in perioadele ploioase sau dupa irigarea prin aspersie). 


Simptome prezente pe toate organele aeriene.

Pete de frunze mai degrabă circulare și umede , apoi de culoare bej până la maro deschis, dezvăluind arabescuri concentrice.

Țesuturile afectate necrotizează rapid și usucă zone importante ale vinetei.

Putregai moale, umed, care apare la cicatricea tulpinii fructelor, uneori la vârfurile acestora. Leziuni în cea mai mare parte circulare până la alungite, maro deschis până la maro; destul de des țesutul se prăbușește în cele din urmă. Putregaiul pe fructe observabil atât în ​​timpul cultivării, cât și după recoltare.


Evitați orice stres asupra plantelor care duce la explozii de creștere. Gunoiul de grajd cu azot trebuie controlat. Nu va fi nici prea puternic (la originea unor țesuturi suculente foarte receptive), nici prea slab (surse de frunze clorotice constituind baze nutritive ideale pentru B. cinerea ).

Amintiți-vă că îndepărtarea frunzelor din partea inferioară a plantelor promovează maturarea fructelor, simplifică culesul și ajută la îmbunătățirea climatului acoperirii plantelor prin îmbunătățirea circulației aerului în cultură. Nu tăiați în perioadele înnorate și umede.

Este necesara aplicarea unui fungicid.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii