O metoda simpla si sigura de a inmulti trandafirii

Puteți înrădăcina cu succes butași de trandafiri în orice moment al anului. Dar pentru rezultate mai consistente, verificați prognoza meteo. Planificați să vă luați butașii atunci când temperaturile în timpul zilei sunt peste 12°C și sub 25; idealul este între 18 și 20. Probabil că va fi primăvara și toamna. De asemenea, cel mai bine este să luați butași dimineața devreme.



În general, creșterea trandafirilor din butași este un proces simplu. Ori de câte ori tăiați plantele de trandafiri sau tăiați florile decolorate , echilibrul hormonilor din tulpina îndepărtată se schimbă. În condițiile potrivite, schimbările îl stimulează să crească rădăcini. Planta rezultată este identică cu cea părinte.


Trandafirii sănătoși, bine hidratați, rădăcinează mai bine. Pe lângă faptul că vă asigurați că mențineți plantele părinte în formă bună pe parcursul sezonului de creștere, udați-i cu o zi înainte de a lua butași.


Luați butași

Alegeți tulpini imediat sub mugurii florali care sunt pe cale să se deschidă. A doua cea mai bună opțiune este tulpinile de sub florile care au început să-și piardă petalele. Țintește-te pentru butași care au 10-15 cm lungime, cu trei până la cinci noduri (intervalele regulate în care ies muguri, frunze și tulpini). Tăierea de la bază ar trebui să fie cu aproximativ un cm sub un nod, iar tăietura din partea de sus ar trebui să fie la aproximativ un cm deasupra unuia.


Tăiați bobocul floral sau floarea uzată și toate frunzele, cu excepția frunzei de sus sau două. 


Puneți imediat butașii într-un recipient cu pamant umed amestecat cu putin nisip si ferit de lumina directă a soarelui.  Apoi adăugați capacul de umiditate și plasați vasul într-un loc cu lumină indirectă a soarelui. Aceasta ar putea fi pe o verandă acoperită, pe marginea unui șopron sau sub copaci. Unii oameni aleg să înrădăcineze butașii de trandafiri în interior, pe un pervaz umbrit.


Verificați periodic butașii

Dacă capacul de umiditate nu are ventilație, ridicați-l pentru scurt timp de câteva ori pe săptămână. Nu ar trebui să adăugați mai multă apă decât dacă amestecul de ghiveci pare să se usuce complet. Ori de câte ori ridicați capacul, verificați dacă nu există butași care au devenit maronii până la bază și îndepărtați-i, împreună cu orice frunze căzute.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos ;

Comentarii