Mana la cartofi - simptome

 Vremea caldă și umedă, în special în timpul verii târzii, este un loc de reproducere perfect pentru sporii care provoaca acesta boala. Pete maro închis apar în jurul vârfurilor și marginilor frunzelor, răspândindu-se spre mijloc, zbârcind și putrezind frunza. În același timp, sporii fungici albi se dezvoltă pe partea inferioară a frunzelor, în jurul leziunilor, iar pe tulpini se dezvoltă și alte leziuni brune. Frunzele și tulpinile se înnegrează și putrezesc rapid, iar planta se prăbușește.


Sporii sunt eliberați în vânt și se răspândesc rapid pentru a infecta plantele vecine. De asemenea, sunt spălate în sol, unde pot infecta tuberculii de cartofi, provocând putregaiul roșu-maroniu direct sub pielta, care se răspândește lent spre centrul tuberculului.


Ploaia abundentă spălă sporii fungici ai ciupercii târzii în sol, unde iernează. Boala persistă și în tuberculii de cartofi infectați lăsați în pământ sau pe grămada de compost. Uneori, acești tuberculi cresc în anul următor pentru a produce lăstari infectați care eliberează spori fungici în vânt pentru a infecta noi culturi.


Există puține lucruri pe care le puteți face pentru a salva o cultură infectată, așa că oprirea bolii înseamnă să luați măsuri de precauție pentru a reduce șansele ca boala să vă atace cultura:


Plantați cartofi de sămânță sănătoși, fără boli . Recoltele timpurii, culese înainte de cel mai rău sezon al bolii, au mai puține șanse de a fi expuse.

Alegeți întotdeauna un loc de plantare deschis, cu un flux bun de aer și lăsați suficient spațiu între plante. Un flux mai bun de aer ajută frunzișul să se usuce rapid după ploaie, încetinind răspândirea bolii între plante.

Pe vreme uscată, udați plantele dimineața, astfel încât orice umiditate de pe frunze să se poată evapora în timpul zilei. Apă doar la baza plantei.

Rotația culturilor ajută la prevenirea acumulării de spori ai bolii în sol și evită plantele infectate care cresc din tuberculii de cartofi care au fost omisi în timpul recoltei de anul trecut.

Când sunt gata de recoltare, asigurați-vă că ați dezgropat până la ultimul cartofi, astfel încât boala să nu aibă unde să se ascundă în timpul iernii.

Pulverizați culturile de cartofi cu un fungicid de protecție înainte de a apărea semnele de mană. Începeți din iunie, mai ales dacă vremea este umedă. Pulverizați din nou după câteva săptămâni pentru a proteja o nouă creștere.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii