Uscarea cepei - cat timp si unde o uscam ?

 Dupa recoltare, ceapa trebuie uscata daca dorim sa se pastreze bine peste iarna.

Uscarea cepei permite straturilor exterioare să se usuce și să se strângă, formând un înveliș protector în jurul bulbului.



Ceapa se usuca cel mai bine într-un loc umbrit, uscat și răcoros. Acesta poate fi într-un șopron sau pe o verandă acoperită, departe de lumina directă a soarelui. Răspândește ceapa se o suprafata plana sau atârnă-le astfel încât aerul să circule în jurul bulbilor și să se usuce uniform.


Uscarea poate dura de la câteva săptămâni până la o lună, în funcție de nivelul de umiditate. Ceapa este suficient de uscata atunci când pielea exterioară devine subtire, frunzișul se încrețește și devine maro.


Testați una tăind tulpina la aproximativ un cm de bulb. Centrul zonei tăiate nu trebuie să arate verde. Dacă se întâmplă sa fie verde, atunci ceapa nu s-a uscat complet. Permiteți încă o săptămână.


Odată ce ceapa este complet întărită și frunzele sunt uscate și crocante, scoatem mănunchiurile înapoi afară pentru curățare și tundere înainte de a le depozita.


Folosiți foarfece și tăiați tulpinile la un centimetru sau doi de bulbi și tăiați rădăcinile. Periați ușor bulbii cu degetele pentru a elibera orice pământ suplimentar.


Inspectați cu atenție ceapa tăiată. Orice pete, vânătăi sau deteriorare a cepei vor afecta potențialul lor de depozitare. Pune-o deoparte și folosește mai întâi.


Păstrați ceapa întărită în coșuri sau atârnate în pungi de plasă într-un loc răcoros, întunecat și uscat pentru iarnă.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii