Nu esti roman daca n-ai o cununa de ceapa!

 In primul rand, ceapa din magazin nu se compara cu ceapa din gradina. Are alt gust, alta aroma si in plus, nu contine nitrati si insecticide. Caci cine cultiva ceapa , stie ca ceapa are nevoie de ingrasaminte, iar marii producatori folosesc azotat de amoniu. Ceapa face viermi, larvele mustei cepei si ei, folosesc insecticide.

Noi, folosim rotatia culturilor, plantarea companion (morcovi langa ceapa) si cenusa impotriva acestor daunatori.

Ceapa este un aliment versatil, care nu se altereaza repede si se foloseste pe tot parcursul sezonului, de la ceapa verde pana la ceapa uscata, in salate, tocanite, ciorbe si chiar sarmale.

Si daca, daca ai curte , trebuie sa ai un strat de ceapa, ca sa este la noi la romani. E un aliment sanatos , bineinteles doar daca este bio. Nu vad nicio contraindicatie in a avea in strat de ceapa in curte , doar comoditate sau prejudecati false, gen doar saracii cultiva ceapa sau nu am timp pentru asa ceva, Desi daca vorbim de timp, acele persoane care isi justifica lipsa de timp in permanenta , poti vedea cu ochiul liber ca au foarte mult timp, daca te uiti mai atent.

Daca ai familie, copii, atunci un strat ce ceapa si cateva fire de rosii si ardei, poate o tufa de dovlecei este o adevarata sursa de vitamine iar asta te transforma intr-un parinte responsabil.

Daca ai probleme de sanatate, de fertilitate atunci , e si mai bine aceste straturi caci pesticidele si nitritii sunt acuzati de specialisti in permanenta pentru multe probleme de sanatate si fertilitate.

Cununa de ceapa si usturoi este un simbol al traditiei romanesti. Degeaba iti pui steag la poarta si imbraci ia romaneasca daca n-ai o cununa de ceapa impletita de tine.

Comentarii