Pot roșiile să-și revină după mana tomatelor? Ce fungicid folosim ?

Există multe tulpini diferite ale acestui agent patogen. Unele pot infecta atât roșiile, cât și cartofii , dar altele sunt specializate pentru o gazdă sau alta. Această boală poate fi introdusă cu ușurință în grădini prin plante de roșii sau cartofi infectate, prin seminte sau prin vant. Odată ce plantele s-au infectat, organismul poate produce milioane de spori în condițiile potrivite.

Condițiile umede cauzate de precipitații, rouă, ceață sau irigarea prin aspersie sunt favorabile răspândirii acestui agent patogen. Această boală tinde să apară mai târziu în sezon decât Alternarioza​ o boala similara , de obicei după ce plantele au înflorit sau cand existe fructe și când condițiile meteorologice sunt favorabile. Temperaturile calde  și condițiile umede  favorizează răspândirea rapidă a acestia.



În condiții ideale, agentul patogen creează inele de fire fungice alb-cenușiu, iar structurile care produc spori se dezvoltă în jurul petelor. Frunzele întregi vor deveni maronii și vor muri, iar infecția se va răspândi rapid la pețiole și tulpini tinere. În această etapă, tulpinile pot continua să răspândească sporii pentru perioade mai lungi decât ceea ce poate apărea dacă numai frunzele sunt infectate.

Da , se poate scapa de mana la tomate daca boala a aparut.


Tratament

Ideal ar fi sa plantam soiuri mai rezistente. Am observat ca soiurile autohtone se imbolnavesc mai greu de aceasta boala.


Indepartati toate frunzele bolnave si toate rosiile atacate. Colectati-le intr-o galeata mare sau direct intr-un sac de gunoi si aruncati-le.


Defoliati sau rariti plantele suficient de mult pentru a permite circulația aerului.

Udați la primele ore ale dimineții sau folosiți furtunuri de înmuiere , pentru a oferi plantelor timp să se usuce în timpul zilei - evitați irigarea de deasupra .


Aplicati un fungicid si respectati dozajul specificat pe spatele plicului. Eua am folosit Cabrio Top deoarece este un fungicid  mai complex, special pentru tomate si pentru mai multe boli in cazul in care nu stiti sa le deosebiti.


Plantele isi revin rapid si vor produce fructe si flori noi.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii