Agaricus arvensis - Ciuperca de câmp , șampinionul oilor

 


Epitetul specific arvensis înseamnă „de câmp” sau „de pajiști” – o referire la habitatul în care se găsește cel mai frecvent aceasta ciuperca . Este numita în popor ciupercă de câmp , șampinionul oilor, ciupercă de braniște sau ciuperca calulu(câteodată confundat cu Agaricus campestris=ciupercă de bălegar), este o specie saprofită de ciuperci comestibile din încrengătura Basidiomycota .

Si, prin urmare, apariția obișnuită a acestei ciuperci lângă grajduri sau câmpuri în care pasc oile sau caii.Există rapoarte că această ciupercă comestibilă și foarte apreciată tinde să acumuleze metale grele, cum ar fi cuprul și cadmiul, așa că, dacă este consumată, este cel mai bine considerată o delicie ocazională, mai degrabă decât o hrană gratuită în acei ani în care ciupercile de pășune sunt abundente. Capac 

Palaria lui Agaricus arvensis se maturizează la 8 până la 20 cm (excepțional la mai mult de 30 cm) diametru. Albă, dar îngălbenește treptat cu vârsta, netedă sau fin solzoasă, capacul este inițial sferic și se extinde până devine plat sau aproape. Pulpa groasă este albă și fermă. Capacul devine gălbui acolo unde este vânătat, iar capacele vechi capătă adesea o nuanță galben-maronie.

Tulpina 

Înălțimea de până la 10 cm, tulpina paralelă este de obicei un bec mic la bază și un inel dublu robust, cu formă de roată dințată pe partea inferioară. Tulpina solidă este netedă deasupra inelului, dar uneori fin solzoasă dedesubt. Diametrul său variază de la 2 la 3 cm.

Gustul nu este distinctiv. Miros puternic de anason. Ciuperca calului este o specie comestibilă bună și poate fi folosită în orice rețetă care necesită ciuperci mari (Portobello) cultivate. Este grozava în preparatele rissotto și omlete și cu siguranță are suficientă aromă pentru a face supe sau sosuri gustoase pentru a fi servite cu preparate din carne.

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii