Trametes versicolor - ciuperca coada de curcan , recunoastere si beneficii

 


Trametes versicolor , ciuperca Coada de curcan  poate fi găsită pe tot parcursul anului, dar este cel mai evident în lunile de iarnă, când copacii de foioase sunt goi. Această ciupercă foarte variabilă crește în principal pe lemn de esență tare mort, inclusiv cioturi și copaci morți în picioare, precum și ramuri căzute. Unele exemplare sunt uimitor de vii în colorarea lor. 

Gama largă de variații de culoare ale acestei ciuperci atractive și durabile i-au oferit numeroase utilizări; la un moment dat a fost folosit chiar ca decor de pălărie. De asemenea, puteți vedea referiri la această specie ca Coriolus versicolor sau Polyporus versicolor . 

Capacele pot avea până la 10 cm în diametru și se suprapun frecvent în straturi pentru a forma mase de fructificare compuse mult mai mari. Aceste console au grosimea de la 1 la 3 mm. 

 În timp ce suprafața superioară cuprinde zone concentrice de roșu, galben, verde, albastru, maro, negru și alb, partea inferioară, care este acoperită de pori mici și puțin adânci distanțați la 3 până la 6 pori pe mm, este albă sau crem. Porii nu se patează semnificativ atunci când sunt vânătăi. Fără miros sau gust distinctiv. 




 Habitat și rol ecologic 

Această ciupercă subțire și piele atacă în principal lemnul mort, căzut sau în picioare. Se găsește cel mai frecvent pe lemn de esență tare, cum ar fi fagul și stejarul, în principal ca o ciupercă saprobică (putrezirea lemnului), dar uneori ca un parazit slab pe copacii vii. 

 Sezon 
Aceste ciuperci anuale pot fi găsite pe tot parcursul anului, dar sunt cele mai bune toamna și iarna, când își eliberează sporii. Deși în general nu sunt raportate ca otrăvitoare, aceste ciuperci sunt mult prea dure pentru a fi considerate comestibile. 

Coada de curcan este folosită în medicina chineză, cu toate acestea, și există, de asemenea, rapoarte științifice despre utilizarea sa în dezvoltarea medicamentelor anticancer.

Din aceasta ciuperca s-au extras polizaharide care s-au dovecudit a avea adevarate proprietati imunostimulatoare si antitumorale. Totodata, ciuperca mai are si efect hipotensiv, antiviral, reduce durerea, voma, inhiba HIV (imunodeficienta) si HPV (infectia cu papiloma virus), hepatotrofic, antiinflamator, antibacterian, antibiotic, antiviral, antioxidant, regleaza nivelul transaminazelor in hepatita B si C, anticirotic, stimuleaza regenerarea celulara.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii