Hypholoma fasciculare - gheba pucioasa otravitoare

 


Ghebe otravitoare

Din aprilie până la primele înghețuri puternice, o plimbare în păduri mixte rareori nu reușește să dezvăluie smocuri de sulf care fructifică pe copacii căzuți, cioturi în descompunere sau, ocazional, trunchiuri goale de copaci vii. Această ciupercă care putrezește lemnul nu este o hrănitoare neplăcută, ci abordează lemnele de foioase, precum și coniferele aparent cu egală plăcere, deși este cea mai eficientă în putrezirea copacilor cu frunze late (lemuri de esență tare), care au, în general, un conținut mai mare de celuloză și un conținut destul de mai mic de lignină decât coniferele. 
Hypholoma , numele genului, înseamnă „ciuperci cu fire”. Poate fi o referire la voalul parțial sub formă de fir care leagă marginea capacului de tulpina fructelor tinere, deși unele autorități sugerează că este o referire la rizomorfii sub formă de fir (mănunchiuri asemănătoare rădăcinii de hife miceliale) care radiază. de la baza tulpinii. Nu trebuie menționat faptul că denumirea comună Burete pucios este o referire la culoarea galben-sulf strălucitoare a capacelor acestor ciuperci, combinată cu obiceiul lor de a crește în smocuri strâns.

Foarte variabilă ca mărime a capacului, ciuperca Hypholoma fasciculare , este necomestabilă, cu un gust foarte amar. ÎnHypholoma fasciculare a fost legat de cazuri severe de otrăvire și cel mai probabil cel puțin un deces; cu toate acestea, se pare că există puține informații publicate despre toxinele „Fasciculol” implicate. Orice sugestie că această specie este comestibilă ar trebui tratată cu mare scepticism - și, în orice caz, gustul ei extrem de amar ar trebui să fie destul de eficient ca un factor de descurajare pentru persoanele cu orice papilă gustativă. 

 Simptome de otrăvire cu smocuri de sulf 

Deși foarte rar fatală, otrăvirea cu Hypholoma fasciculare ghebă pucioasă, bureți de lemn, ciuciuleți nebuni sau ciuperci pucioase este raportată ocazional și poate duce la simptome severe, inclusiv nu numai dureri de stomac și greață, ci și paralizie temporară și vedere distorsionată. Cu toate acestea, ciupercile au un gust atât de amar, încât doar cel mai determinat fungifag este probabil să vrea să le mănânce. Ascuns într-o masă cu ciuperci altfel comestibile, este posibil ca gustul amar al ciupercii să treacă neobservat. Există o întârziere de obicei de cinci până la zece ore între ingestia acestor ciuperci și apariția simptomelor de otrăvire.

Mai multe , in videoclipul de mai jos :

Comentarii