Tricholoma terreum - ciuperca șoarecelui sau ciupercă de culoarea pământului

 


Tricholoma terreum poate fi confundata cu mai multe dintre multele alte specii de Tricholoma gri. Limitata în principal la pădurile de conifere, deși ocazional se găsește sub copaci de foioase, aceasta Tricholoma pare să prefere solul calcaros decât neutru. 

Rareori solitare, aceste ciuperci gregare sunt adesea văzute în grupuri destul de importante.Tricholoma a fost stabilit ca gen de marele micolog suedez Elias Magnus Fries . Numele generic provine din cuvintele grecești care înseamnă „franjuri păroase” și trebuie să fie unul dintre cele mai puțin adecvate nume de gen micologic, deoarece foarte puține specii din acest gen au margini păroase sau chiar solzoase care ar justifica termenul descriptiv. Epitetul specific terreum este latin și înseamnă „pământ” - o referire la culoarea capacului acestei ciuperci, mai degrabă decât la mediul său de creștere!

 Ghid de identificare 

Cap de Tricholoma terreum
 Capac Ușor pufos până la mătăsos fibros, capacul acestei ciuperci de toamnă este la început conic, dar în cele din urmă aproape plat, cu un ușor umbo. Din centrul calotei radiază fibre de culoare gri-șoarece sau gri-brun, care la maturitate măsoară între 3 și 10 cm în diametru. 



 Lamelele de Tricholoma terreum Branhii Albe, care devin gri și adesea nuanțe de galben pe măsură ce corpul fructului îmbătrânește, lamelele sunt sinuate, largi și aglomerate.

 Tulpina Tricholoma terreum 

Tulpinile sunt netede, albe și mai mult sau mai puțin egale în diametru. Nu există inel de tulpină.




 Tricholoma terreum a fost înregistrată de multă vreme ca o ciupercă comestibilă bună, cu gust ușor, atunci când este gătită corespunzător; totuși, este necesară prudență din cel puțin două motive. În primul rând, poate fi atât de ușor confundat cu alte specii otrăvitoare cenușii sau gri-maronii din același gen, ceea ce face periculoasă includerea oricăruia dintre „cavaleri” în felurile de mâncare cu ciuperci... și pentru că speciile Tricholoma sunt notoriu de variabil în aspect, nu includem niciunul dintre ele în meniurile noastre cu ciuperci.
 În al doilea rând, oamenii de știință chinezi au identificat recent în Tricholoma terreum toxinele care provoacă rabdomioliză, o boală care poate provoca leziuni ireparabile și uneori fatale ale rinichilor. Prin urmare, recomandăm ca nici Tricholoma terreumnici ruda sa apropiată Tricholoma equestre nu ar trebui să fie vreodată adunată pentru a mânca.

Mai multe despre aceasta ciuperca, urmariti in videoclipul de mai jos :

Comentarii