Lepista nuda - Violete - Ciuperca mov

 



Lepista nuda ste o specie de ciuperci comestibile,denumita în popor nicorete violet, nicorete vânăt sau ciupercă mov. 
Lepista este derivat din latină și înseamnă un ulcior de vin sau un pahar, iar atunci când sunt pe deplin mature, capacele speciilor de Lepista devin într-adevăr concave (uneori denumite infundibuliforme) precum potirele sau cupele puțin adânci. Mai degrabă așa cum sună, epitetul specific nuda înseamnă pur și simplu gol sau gol.

Este nevoie de grijă pentru a vă asigura că aceste ciuperci comestibile nu sunt confundate cu unele dintre speciile violete mai mari de ciuperci Cortinarius . 




 Miros slab de anason și gust plăcut.

 Capacul și branhiile cu nuanțe violete ale ciupercilor tinere de lemn, împreună cu corpul său îndesat, îl deosebesc de alte ciuperci de culoare violet sau liliac. Adesea, crescând în inele de zâne în păduri mixte, capacele se maturizează la 6 până la 15 cm în diametru și păstrează o margine ușor înrolată până când nuanța violetă se estompează și suprafața devine lucioasă cu centre maronii mijlocii. Exemplarele vechi dezvoltă uneori margini ondulate. 




 Lamelele
 Sinuate și înghesuite, branhiile au o culoare frumoasă de liliac când sunt tinere, devin maciuce și apoi maronii pe măsură ce corpul fructifer se maturizează. 

 Tulpina Cu un diametru de 15 până la 25 mm și o înălțime de 5 până la 10 cm, tija care nu se conicește este solidă și are adesea o bază umflată (clavat).

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii