Cum se inmultesc irisii ?- Inmultirea stanjeneilor

 


Odată stabilit Irisul se poate reproduce destul de rapid. Dacă observați că nu înfloresc la fel de bine ca în trecut, problema ar putea fi că au devenit supraaglomerate. Momentul ideal pentru a împărți irisul este de la 6 până la 8 săptămâni după înflorire , le dă timp să-și depoziteze puțină energie. Uneori poți fi atât de ocupat la momentul optim pentru a-ți împărți irisul, încât s-ar putea să fii nevoit să o faci mai târziu. Mult mai tarziu. La fel ca primăvara, când lucrurile sunt încă puțin goale și poți vedea cu adevărat baza plantelor tale de iris. Există irisi cu înflorire timpurie, mijlocie și târzie. Deci, dacă o amesteci atunci când cumperi, poți obține săptămâni de înflorire. Mulți au menționat că nu le place sezonul scurt de înflorire al irisului, dar pentru mine este perfect. Până când s-au terminat, atât de multe alte plante oferă un spectacol, nu te deranjează că irisul se estompează. Unii irisi chiar re-înfloresc în toamnă. 

Căutați acea trăsătură dacă este importantă pentru dvs .Mijlocul până la sfârșitul verii este un moment bun pentru a împărți irisii . Vrei să te asiguri că rădăcinile au timp suficient să crească înainte de iarnă. De obicei, puteți spune că irisii dvs. sunt gata să fie împărțiți atunci când o grămadă pare crescută, cu rizomii care încep să crească unul în celălalt și să apară din sol. De asemenea, este posibil să nu producă atât de multe flori. La fiecare trei până la cinci ani este o regulă bună pentru împărțirea irisului. 




Ceea ce voi face este să pun vârful lopeții în pământ la câțiva centimetri de pâlc, să sap și să ridic, mergând până la capăt în cerc, făcând asta, până când reușesc să slăbesc un pâlc. . Voi scoate ghemul și apoi cu mâna, voi separa cu grijă rizomii, aruncând orice frunze moarte sau rizomi fără frunze atașate în trunchiul meu de grădină destinat compostului pe măsură ce merg. Acesta este un moment bun pentru a modifica solul, deși doriți să vă asigurați că nu adăugați prea mult azot, deoarece poate provoca o creștere moale și poate face planta susceptibilă la boli.

Irisiilor le place locurile însorite din grădină care primesc aproximativ șase sau mai multe ore de lumină solară pe zi. De asemenea, sunt destul de toleranti la secetă, deci o opțiune bună pentru zonele însorite ale grădinii. De asemenea, irisilor le place solul bine drenat. Deși se bucură de un sol ușor acid, ei prosperă în majoritatea condițiilor. Pentru a-i planta, săpați o groapă puțin adâncă și creați o movilă în mijloc unde va sta rizomul. Așezați rizomul pe movilă cu rădăcinile în gaură. Acoperiți rădăcinile și apoi puneți un strat subțire de pământ peste rizom. Doriți ca rizomul în sine să fie chiar sub suprafață, ușor acoperit de sol. Împingeți orice rădăcină rătăcită sub pământ cu degetul (uneori tind să iasă!).

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii