Trâmbița piticilor, Trompeta piticului, Trompeta neagră, Cornul abundenței sau Trompeta morților

 


Craterellus cornucopioides are un gust mult mai bun decât pare. Aceste ciuperci pot fi uscate (peste un calorifer sau într-un cuptor cald cu ușa deschisă) și apoi depozitate în borcane ermetice pentru utilizare ulterioară. De asemenea, le transformăm într-un sos și apoi congelăm porții de mărimea unei mese în pungi de polietilenă sau cutii de plastic (etichetate!). 

Astfel putem avea un sos de ciuperci minunat la mese pe timpul iernii. 

Capac 
Capacul în formă de pâlnie are o margine înrolată; diametrul său variază de la 4 la 8 cm, iar culoarea suprafeței superioare (infertile) variază de la gri-maro până la gri închis sau negru; cu striaţii marginale încreţite. Suprafața exterioară (fertilă sau himenală) este gri, pruinoasă și longitudinal fin șifonată. 
 Tulpina 
 Tulpina pruinoasă cenușie, fin șifonată longitudinal este scobită până la bază, spre care se îngustează ușor. Această specie greu de observat se găsește cel mai frecvent în pădurile de foioase sub fagi, dar apare și la stejari. 




 Sezon 

Iunie până în noiembrie - chiar și în decembrie în toamne blânde în sudul Marii Britanii. În țările mediteraneene și în Peninsula Iberică, această ciupercă comestibilă fină poate fi găsită până în Anul Nou.
Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii