De ce să plantezi ceapă toamna


 

De ce să plantezi ceapă toamna 

Deși ceapa poate fi plantată fie primăvara, fie toamna, toamna are câteva avantaje mari față de plantarea de primăvară. Unul dintre cele mai mari este solul mai cald – care se întâmplă să fie perfect pentru o creștere rapidă. Spre deosebire de primăvara devreme, când temperaturile solului sunt încă reci din cauza frigului iernii, pământul toamna este cald . Și asta permite semintelor de ceapă sau bulbilor să germineze rapid. Și mai bine, înseamnă, de asemenea, că pot crește și pot stabili rapid un sistem de rădăcină puternic înainte de a începe iarna. Și la fel ca usturoiul plantat de toamnă, deoarece temperaturile și solul se încălzesc din nou la începutul primăverii, ceapa revine la viață. Dar face acest lucru cu un sistem puternic de rădăcină deja dezvoltat din toamna anterioară. Rezultatul este o creștere rapidă și puternică, care poate ajuta la dezvoltarea unei cepe mai mari, pline de corp și o ceapă plină de aromă .
Plantarea  de toamnă pare să aducă întotdeauna o ceapă mult mai mare și mai gustoasă decât ceapa noastră plantată în același an. Ceapa plantată de toamnă se maturizează și ea mai devreme. De fapt, o parte din ceapa de toamnă poate fi de obicei recoltată la dimensiunea maximă încă din luna iunie a anului următor. Ceapa, crește cel mai bine în sol afânat, fertil și bine drenat. Și asta înseamnă că adăugarea de compost înainte de plantare este un mare plus!

Indiferent dacă plantați în rânduri lungi sau cu găuri individuale în paturi înălțate, adăugarea compostului în fundul găurii de plantare este o necesitate. Modificarea solului este și mai importantă dacă solul este dur sau argilos. Cu cât solul este mai dur, cu atât este mai puțin probabil ca culturile de rădăcină să își atingă potențialul maxim. Pentru solurile dure, adăugați în cantități egale de compost și nisip înainte de plantare. Acest lucru va ajuta atât la drenaj, cât și la creșterea rădăcinilor pe măsură ce bulbii încolțesc. 

Pentru bulbii noștri de ceapă, săpăm un șanț în pământ adânc de doi centimetri și lățime de câțiva centimetri. Înainte de plantare, umplem șanțul cu aproximativ un cm  de compost. Apoi, plantăm bulbii în șanț, punându-i puțin în compost. Plantați-vă întotdeauna bulbii cu capătul ascuțit în sus. Acest lucru ajută bulbii să încolțească rapid prin sol .Se distanțeaza bulbii la aproximativ 10-12 cm unul de celălalt. Această distanță permite mult spațiu pentru creștere. Acest lucru este important pentru bulbii plantați de toamnă, care cresc mai mari decât bulbii plantați de primăvară. Terminăm prin a acoperi bulbii cu un amestec egal de pământ și compost pentru a umple șanțul.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii