Alternarioza tomatelor - Patarea bruna

 


Alternarioza este una dintre cele mai comune boli ale roșiilor și cartofilor. Afectează frunzele, fructele și tulpinile și poate limita sever randamentul atunci când sunt folosite soiuri de tomate sensibile și vremea este favorabilă. Poate apărea defoliere severă. Inițial, pe frunzele mai vechi de lângă pământ se formează mici pete întunecate. 

Petele de frunze sunt rotunde, maro și pot crește până la 1/2 inch în diametru. Petele mai mari au inele concentrice asemănătoare țintei. Țesutul din jurul petelor devine adesea galben. Frunzele grav infectate devin maro și cad, sau frunzele moarte și uscate se pot agăța de tulpină. Tulpinile răsadurilor sunt infectate la sau chiar deasupra liniei solului. Tulpina devine maro, scufundată și uscată .Fructele pot fi infectate în orice stadiu de maturitate. 

Petele de fructe sunt piele și negre, cu creste concentrice ridicate. Ele apar în general în apropierea tulpinii. Fructele infectate pot cădea din plantă.Răspunsul timpuriu poate fi cauzat de două specii strâns înrudite: Alternaria tomatophila și Alternaria solani . 

Ambii agenți patogeni pot infecta roșiile, cartofii, ardeii și mai multe buruieni din familia Solanaceae.Boala se dezvoltă la temperaturi moderate până la calde.Este cel mai probabil ca agentul patogen să se răspândească cu orice vreme sau rouă puternică sau când umiditatea relativă este de 90% sau mai mare. Sporii pot fi răspândiți pe un câmp prin vânt, contactul uman sau echipamente, rezultând multe oportunități de reinfectare pe parcursul sezonului de creștere. 

Gestionarea bolii timpurii în grădina de acasă

 Alegerea de soiuri rezistente 
 Controale culturale 
 Controale fizice regulate in gradina si indepartarea plantelor bolnave din gradina 
 Fungicide 
 Fertilizarea corecta a solului caci carenta de magneziu din sol favorizeaza boala.

Mai multe urmaririti in videoclipul de mai jos :

Comentarii