Amanita pantherina - o ciuperca foarte toxica

 


O ciupercă frumoasă, dar otrăvitoare, fragmentele de voal alb de pe capacul ocru-maro sunt o trăsătură distinctivă utilă a buretele panterei , așa cum este numită în mod obișnuit. Această ciupercă conține toxine asemănătoare cu cele din Amanita muscaria . Atentie sa nu confundati Pantherita cu Amanita excelsa , care este mai frecventa decat Amanita pantherina . Fragmentele de voal de pe capacele de Amanita excelsa sunt de culoare gri, în timp ce pe Amanita pantherina sunt albe pur.

Culoarea capacului este foarte variabilă și nu poate fi folosită ca o caracteristică fiabilă de identificare: am găsit ciuperci cu capace ocru pal, precum și unele maro foarte închis.  Multe alte Panthercite, inclusiv câteva cu capace mult mai întunecate și una sau două mult mai palide, au fost găsite pe o rază de 20 de metri. 

 Epitetul specific pantherina și numele comun se referă ambele la aspectul pete maroniu și alb al capacului acestei ciuperci, care seamănă oarecum cu haina bicoloră a unei Pantere.

 Capacul lui Amanita pantherina variază de la 5 la 12 cm în diametru. Maro strălucitor sau gri-maro cu o margine foarte fin striată, capacul este inițial bombat, dar tinde să se aplatizeze pe măsură ce corpul fructului se maturizează. Rămășițele albe pur ale voalului universal sunt punctate, de obicei destul de uniform, pe suprafața capacului. 

 Branhiile de Amanita pantherina, Panthercap Branhii Albe, libere și aglomerate, branhiile Amanitei pantherinei sunt destul de largi.
 Tulpina și inelul de Amanita pantherina 

Tulpina Amanitei pantherina variază de la 6 la 12 cm înălțime și este de culoare albă pură, cu un inel agățat care este inițial destul de gros (după cum se arată în stânga), dar devine adesea subțire și moale la exemplarele mai mature.

Mai multe , in videoclipul de mai jos :

Comentarii