Hribul cenușiu (Boletus edulis)

 


Una dintre vedetele lumii ciupercilor. Ușor de recunoscut printre speciile comestibile. În general, se vede la opt zile după ploaie, de la sfârșitul verii până la începutul toamnei.

Palaria - Alba când este foarte tânăr, se maturizează pentru a arăta de culoare maro Coloritul variază de la palid-maroniu peste maro de nucă și gălbui-brun-închis până la maro închis, fiind în jurul marginii deseori albicioasă. Buretele are în stadiu foarte tânăr un aspect crem-albui. 

Porii - Are pori albi foarte mici, care se pot îngălbeni puțin odată cu vârsta. 

 Tulpina -  Groasa, bulboasa de culoare alb îmbătrânit până la galben ușor cafeniu. Tulpina are o plasă fină asemănătoare acoperirii chiar sub plarie și, uneori, se extinde până în jos pe tulpină, solidă când este tânără, proaspătă sau lipsită de larve. 
 Carnea- Alba si se îngălbenește ușor odată cu vârsta. 

 Habitat - Pădure mixtă, dar găsită mai mult in cele cu fagi, stejari sau pini.

 Posibila confuzie - Nicio ciupercă otrăvitoare nu arată asemănător,  nici macar Boletus otrăvitori, cum ar fi Satans Boletus, fie sunt foarte roșii în carne sau burete, fie pătează cu albastru imediat la tăiere.

Mai multe despre hribi , in videoclipul de mai jos :

Comentarii

Postări populare

Ciuperci la borcan pentru iarna

De ce fermenteaza sucul de rosii - bulionul ?

Ciuperci rosioare , vinecioare - hulubite

Bureti iuti la borcan

Retete cu rosioare sau vinecioare - hulubite

Cultivarea usturoiului din seminte

Branza - Cas in saramura la borcan pentru iarna

Recoltarea semintelor de rosii

Formarea capatanei la varza

Inmultirea crizantemelor

Arhivați

Afișați mai multe