Plantarea capsunilor toamna - cand si la ce distanta ?

 


Cu cât solul este mai bun, cu atât mai bine vor crește căpșunile. Dacă începeți cu un pat de grădină existent, curățați zona înainte de plantare și săpați. Alegeți un loc în plin soare pentru a vă asigura că căpșunile dumneavoastră prosperă. Lipsa soarelui va însemna puțină sau deloc aromă pentru fructele tale 
.
Înainte de a planta plantele de căpșuni, înmuiați într-o găleată de apa amestecata cu pamant s compost și lăsați să se scurgă. Acest lucru va ajuta la prevenirea șocului de transplant. Adăugați compost sau gunoi de grajd uscat, exact ceea ce au nevoie plantele tale de căpșuni pentru a încuraja o recoltă abundentă de fructe mari și suculente. 

Aplicați 300 g (aproximativ 1 cană) pe metru pătrat de grădină și amestecați bine în sol. Faceți movile de aproximativ 10 cm înălțime pe care să fie plantate căpșuni. Montul îmbunătățește drenajul și crește circulația aerului în jurul plantelor. Slăbiți ușor globul de rădăcină al plantei. Plantați la distanță de 150 mm în partea de sus a movilelor. Apăsați ușor solul în jurul bazei plantei. Udă-ți bine planta. 

Plantarea căpșunului se face la o distanță 50 -60 cm între rânduri și 25 cm între plante, iar dacă se folosește folia, se poate face sub formă de biloane de 2 sau 4 rânduri a câte 30 cm între rânduri și atunci distanța se lasă mai mare între rândurile de folie

 După plantare, pământul se tasează bine ca să ia contact rădăcina cu solul. Este important ca rădăcina să fie îngropată pe verticală, iar tulpina să fie lăsată la suprafață. Stolonii se îngroapă până la nivelul tulpinii, ca să evităm uscarea plantelor.

Căpșunile preferă un sol umed bogat, argilos, bine drenat, cu un pH al solului în intervalul 5,5-7,5. Adăugați compost sau gunoi de grajd bine îmbătrânit înainte de plantare pentru nutrienți și pentru a crește retenția de apă, deoarece căpșunile se descurcă cel mai bine atunci când solul este menținut umed.

Câte căpșuni ar trebui să plantez? Cel puțin șapte până la 10 plante pentru consumul de căpșuni proaspete de persoană. Pentru conservare prin gem sau congelare, este de 100 sau mai mult. Există, în principiu, trei tipuri de căpșuni: de zi scurtă sau de iunie, mereu purtători și neutru de zi. Căpșunile care poartă iunie produc o recoltă mare de fructe de pădure în general mari pe o perioadă scurtă, de obicei o lună. Boabele care poartă iunie sunt bune dacă doriți să păstrați unele ca dulceață sau congelare. Dacă doriți fructe de pădure proaspete pe tot parcursul anului și nu vă deranjează să culegeți din ce în ce mai puține, totuși, alegeți un soi neutru pentru zi sau unul veșnic. Căpșunile neutre de zi sunt un soi modern dezvoltat din plante veșnice. Soiurile moderne neutre au fost dezvoltate pentru a produce continuu toată vara și toamna, în timp ce tipurile originale mai vechi, veșnic, au produs două până la trei culturi separate în timpul sezonului de creștere.

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii