Amanita phalloides - cea mai periculoasa si otravitoare ciuperca

 






Daca doriti sa culegeti ciuperci sau deja ar fi bine sa incepeti sa cunoasteti cele mai otravitoare si periculoase ciuperci pentru a evita culegerea lor.

Una din ciupercile otravitoare care provoaca mortalitatea cea mai ridicata si cu raspindire prin tinuturile noastre este Buretele viperei (Amanita phalloides);Pentru a evita orice otravire cu aceasta ciuperca este indeajuns sa retinem 3 principale caracteristici ale ei pe care pe putem recunoaste cu usurinta: 
Lamele albe
Inelul alb (poate fi trecator)
Bulbul alb, pronuntat

 Daca totusi le-am omis pe acestea; inelul lipseste; bulbul a ramas in pamant si totusi am cules ciuperca, mai avem o sansa daca suntem atenti la inca doua detalii: piciorul care in totdeauna aminteste de pielea sarpelui, este usor “solzos” sau irizat ca marmura si mirosul slab, ca de cartof sunt detalii care ne pot salva viata. 

 Palaria: 5-15 cm, este, început, convexă, apoi se lateste si se aplatizeaza, de obicei maslinie cu cuticula lipicioasa usor dungata radial cu o nuanta mai inchisa. Coloritul palariei variaza in foarte multe nuante de verde, dar cateodata, este si cafenie, galbuie sau complet alba, fara striatii caracteristice, intr-o nuanta mai inchisa.

Piciorul: 6-12 cm, este cilindric, pronunţat bulbos la baza, este invelita intr-o volva mare, alba, intreaga sau crestata. Inelul, este alb si membranos, striat si de obicei se pastreaza, dar are tendinta sa coboare spre baza piciorului.

Daca ati atins aceata cipuerca, nu ar mai trebui sa atingeti alte ciuperci si sa va spalati foarte bine pe maini.

Mai multe detalii aflati in videoclipul de mai jos :

Comentarii