Boletus subtomentosus - buza caprei , diferente intre speciile de hribi

 




Boletus subtomentosus), din încrengătura Basidiomycota în familia Boletaceae și de genul Boletus, este o specie de ciuperci comestibile, denumită în popor buza caprei, ciupercă moale sau hrib mic. 

Palarie de până la 12 cm, la început semisferică, ulterior convexă până la turtită, culoare foarte variabilă, ocracee gălbuie, ocracee, uneori cu tentă olivacee, devenind pal spre maro închis sau culoare cărămidă, uneori galben sau roșu strălucitor, uscată, pâslă, mai târziu netedă , uneori crăpătură și în crăpături se vede apoi carne gălbuie sau albicioasă. 

Picior cilindric, în formă de fus până la aproape maciucă, adesea înclinat spre bază, galben pal sau galben, în jos uneori devenind maroniu, uneori striat, adesea acoperit cu granule fine maronii, roz sau roșiatice, uneori formând o rețea punctată, neschimbată când învinețit; miceliu bazal albicios. Tuburile de la galben pal până la galben, mai olivacee odată cu vârsta, ușor albăstruiți sau nealbăstrui când sunt răniți. 

Porii concolori cu tuburile, albăstrui când sunt vânătăi. Pulpa albicioasă sau gălbuie în calotă și în stip, roz sau maro roz în părțile inferioare ale stipei, albăstruindu-se slab în calotă sau deloc albăstrui când este expus la aer. Miroase oarecum acid. Gust acid. Spori 10–15 × 4–6 μm, netezi.
Habitat. În principal în pădurile de foișoare sau mixte, sau în parcuri, micorizează mai ales cu stejari ( Quercus ), dar și cu fag ( Fagus ), carpen ( Carpinus ) sau mesteacăn ( Betula ).

Urmariti videoclipul de mai jos pentru a vedea diferentele intre hribi :

Comentarii