Ciuperca leccinellum crocipodium

 



Leccinellum crocipodium este o specie comestibilă de ciuperci bolete din familia Boletaceae. Are pori galbeni pete mai maronii. Carnea este de culoare roșu/roz-gri. 

Palaria îmbătrânește de la negricios la galben-maro și adesea crăpături/fisuri care apar odata cu vârsta. Corpurile de fructe conțin un pigment benzotropolone numit crocipodină. Îi place stejarul. Tulpina este gălbuie (uneori roșu-maro pe bază), adesea umflată în regiunea mijlocie sau inferioară și are scabere care se întunecă de la maro la negricios. 

Palaria
 Cu un diametru de 4 până la 9 cm, de culoare brun-gălbuie sau maro-roșcat rămâne bombata, iar cuticula depășește ușor marginea calotei. Inițial, este pufoasa și de obicei de culoare galben intens, dar pe măsură ce se maturizează suprafața devine un galben-maro mai plictisitor, uneori despicandu-se la margine. Pulpa  este de culoarea paiului, se înnegrește la tăiere.

Piciorul, de 0,3 până la 0,5 mm în diametru, de culoare galben pal, iar porii rotunjiți , galben lămâie strălucitor - o caracteristică utilă de identificare - devenind mai închis la culoare atunci când sunt vânătăi. Pe măsură ce corpul fructifer îmbătrânește, porii devin murdari.

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii