Cortinarius praestans - una din cele mai rare ciuperci comestibile din Europa

 





Cortinarius praestans , denumita în popor si cortinaria uriașă sau ciuperca bufniței, este o ciupercă comestibilă din familia Cortinariacea. La noi in tara, se dezvoltă, crescând solitar sau în grupuri mici, pe soluri calcaroase, în păduri de foioase erbacee, în special sub fagi, dar de asemenea sub stejari și aluni. Prin luminișuri de păduri de conifere pe lângă brazi și pini se întâlnește mult mai rar. Timpul apariției este din iulie până în octombrie (noiembrie). Cortinarius praestans este foarte apreciata în multe țări din Europa ca o ciupercă comestibilă de preț. 

Raritatea sa cere să nu adunăm aceste ciuperci pentru a le mânca - într-adevăr, în unele țări europene este protejată de lege. Dar există un alt motiv foarte întemeiat pentru a nu face acest lucru: ciupercile Cortinarius au un aspect notoriu variabil în timpul dezvoltării fructului, astfel încât identificarea greșită este prea frecventă. 

 Dificultatea de a identifica ciupercile Cortinarius cu certitudine deplină face ca aceasta să fie un element de meniu foarte riscant, iar raritatea sa în majoritatea țărilor este o justificare suplimentară pentru a lăsa corpurile fructifere să produca spori, mai degrabă decât a le aduna pentru a le mânca. 

Palaria 

Cu o suprafață lipicioasă , palariile sunt uneori maro, cu pete albicioase și uneori cu nuanțe violacee. Capul semisferic sau convex are o margine îngustă înrolată chiar și atunci când este complet matura, iar suprafața calotei este adesea încrețită radial, iar marginea ușor sau uneori ondulată. Diametrul palariei variază de la 8 la 20 cm atunci când este complet extinsa. 

Piciorul 

Tulpina de fibriloză, care este alb cu nuanțe violacee, are de obicei 2 până la 5 cm în diametru și 8 până la 18 cm înălțime; baza este umflată și poate fi fie clavată, fie bulboasă.

Mai multe aflati in videoclipul de mai jos:

Comentarii