Ciuperci rosioare , vinecioare - hulubite

 



Russula aurea (sin. Russula aurata) este o specie neobișnuită de ciuperci care se găsește în pădurile de foioase sub copacii cu frunze vara și începutul toamnei. Spre deosebire de mulți membri ai genului cu palarie roșie, este comestibila și cu gust ușor. Este denumită în popor hulubiță aurie sau numai hulubița si este o specie de ciuperci comestibile 

 Palaria cu diametrul 5-10 cm, de la convex la turtit, deprimat la maturitate, cărnoasă; cuticula este detasabila pe aproximativ jumatate din raza, neteda, opaca cu vreme uscata, lucioasa si aproape calcaroasa cand aceeasi este umeda; culoarea este roșu-portocaliu, galben-portocaliu, roșu-maro cu pete galbene, sau chiar complet galben, uneori discul este mai închis, aproape maro; marginea este netedă, subțire, doar striată când este complet coaptă. 

 Lamelele: sunt strânse, bifurcate, cam late și de aceeași lungime, țăndărind, precum unite cu piciorul și puțin decurente. Ele sunt pentru mult timp palide, apoi de culoare galben de lămâie sau galben de crom. Piciorul este 4-8 × 1,5-3 cm, cilindric, mărit sau evazat la prinderea la calotă, atenuat spre bază, plin apoi sfărâmicios, încrețit sau chiar neted la unele exemplare, alb cu nuanțe galben-lămâie. 

 Crește sub copaci cu frunze late (Quercus, Fagus și Castanea), precum și sub conifere (Abies și Picea), în zone umede, de la începutul verii până în toamnă, izolat sau gregare. Este prezenta în cea mai mare parte a Europei, precum și în America de Nord și Asia.

Mai multe in videoclipul de mai jos :

Comentarii