Leccinum aurantiacum - hribi de plopi

 


Poate fi recunoscut cu ușurință după capacul portocaliu, tulpina albă (solzi roșii când este mai în vârstă) și pori. Se găsește în primul rând în compania aspenilor și plopilor. Ca toate ciupercile roșii, este o ciupercă comestibilă excelentă atunci când este gătită corespunzător.

Exemplarele mai vechi au adesea un diametru de capac de până la 20 cm, în cazuri rare chiar mai mult. Cu toate acestea, pulpa albă și fermă a ciupercilor tinere devine mai moale odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că exemplarele mari nu mai sunt de obicei potrivite pentru consum. 

inaltime : 15 – 25 cm diametru 
capac : 6 – 20 cm diametru 
trunchi : 1 – 4 cm 
luni : iunie – octombrie 
culori : capac portocaliu | trunchi alb (solzi portocalii) 
habitat : aspen, plop 
miros : blând, plăcut 
consum : gătit 

Când este tânără, ciuperca are o tulpină albă fermă, cu solzi albi. La exemplarul mai vechi solzii devin roșii. Porii sunt, de asemenea, albi la exemplarele mai tinere, dar devin mai întunecate când sunt mai în vârstă. Acest lucru îl deosebește de boletul portocaliu de mesteacăn . După tăiere, carnea devine gri-violet. Ciuperca devine neagră la gătit. Ca toți membrii familiei Leccinum, este considerat ușor toxic dacă este consumat crud, așa că este necesară o gătire adecvată (15 minute în plus).

Mai multe despre aceasta ciuperca , urmariti in videoclipul de mai jos :

Comentarii