Cenusa la rosii , ardei , pepeni si dovlecei previne lipsa de calciu

 Lipsa de calciu incepe sa fie evidenta la legume precum rosii, ardei , dovlecei si pepeni. Dintre toate elementele care sunt implicate în alimentația tomatelor, calciul are rolul de a întări țesuturile și de a oferi o mai mare consistență pereților fructelor. Într-adevăr, este un element esențial pentru creșterea organelor plantei și dezvoltarea acestea.



Compoziția cenușii poate varia în funcție de lemnul din care au fost produse. Dar cu acestea spuse, majoritatea cenușii din lemn de esență tare și lemn de pin conțin o cantitate suficientă de calciu, potasiu, magneziu și fosfor, împreună cu o mulțime de alte oligoelemente. Mai mult decât orice alt nutrient, cenușa de lemn ajută la repunerea calciului în solul grădinii tale. De fapt, calciul reprezintă aproape o cincime din conținutul de cenușă de lemn.



Dacă există o prezență adecvată a calciului în nutriția plantei de tomate,ardei , dovlecei si pepeni aceasta are ca rezultat fructe mai ferme si mai puternice. Este important de reținut că calciul este un element cu mobilitate redusă și cu translocație lentă . Aceasta înseamnă că, deși poate fi prezent în sol, planta poate fi incapabilă să-l absoarbă, sau poate fi într-o formă neabsorbabilă, sau sechestrată de un alt mineral.


Daca nu ati adaugat var in sol in primavara, pentru a preveni lipsa de calciu la legume puteti prepara rapid o solutie de cenusa. Cenusa mai contine pe langa calciu si fosfor si potasiu care ajuta la inflorire abundenta si la o recolta mai mare.


Se poate si presara in jurul plantelor dar pentru a fi mai usor absorbita se prepara o solutie din 5 l de apa la care se adauga un pahar mare de cenusa. Se lasa 24 de ore, timp in care cenusa se va lasa la fund iar apa de deasupra de o culoare galbuie va fi folosita la udat legumele. De pune aproximativ 200 de ml de solutie la fiecare planta, de preferat dupa ploaie sau dupa udare.

Comentarii