Cum salvam rosiile bolnave ?

 Roșiile sunt una dintre legumele cel mai frecvent cultivate în grădinile din întreaga lume.


Dacă observați modificări în aspectul plantelor de roșii, cum ar fi frunzele îngălbenite sau ofilite, vă sugerez să le urmăriți cu atenție câteva zile înainte de a lua orice măsură . 

Uneori, o plantă de roșii poate fi afectată de schimbările vremii, care pot provoca întreruperi în creștere din care planta ta se va recupera în curând. 


Dacă a trecut până la o săptămână și planta de roșii nu a dat semne de recuperare, acesta este un motiv de alarmă. 


Simptomele unei roșii pe moarte includ frunzele uscate care sunt crocante la atingere și decolorarea care se răspândește pe tulpini. 


Plantele de tomate au frunziș cu creștere relativ rapidă, ceea ce înseamnă că, dacă nu au apărut semne de creștere într-un timp, este probabil ca planta să aibă nevoie de atenție rapidă. 


Primul lucru pe care ar trebui să-l faci dacă crezi că planta ta de tomate este pe moarte este să verifici dacă ai îndeplinit toate nevoile acesteia. 


O plantă de tomate are nevoie de cel puțin 4 ore de lumină solară obișnuită pe zi pentru a se dezvolta, iar cu foarte puțină lumină solară sau deloc, frunzele plantei tale vor începe să se ofilească și în cele din urmă să cadă. 


În plus, este important ca planta de roșii să fie udată suficient și în mod regulat. 

Udarea excesivă sau insuficientă constantă a plantei dvs. de roșii va face ca aceasta să înceapă să moară, iar programul de udare ar trebui ajustat imediat dacă credeți că aceasta este cauza suferinței plantei. 


Plantele de tomate au nevoie de mulți nutrienți, în special cei trei nutrienți NPK. Fără fertilizare regulată, planta ta nu va supraviețui și nu va da niciun fruct . Poate chiar face ca frunzele plantei de tomate să devină galbene . Fertilizati-o natural cu gunoi de pasare si cenusa. Plantele de tomate se recuperează rapid după deficiența de nutrienți, așa că ar trebui să vedeți semne de recuperare în mai puțin de o săptămână.


Daca nu e vorba de lipsa de apa , lumina sau nutieti ci este o boala trebuie indepartate toate partile bolnave din planta. Daca prezinta frunze bolnave, ele trebuie indepartate. La fel si fructe bolnave sau bucati din tulpina. Trebuie sa retineti ca funcicidul nu vindeca partile bolnave si atunci trebuie sa taiem sau sa le indepartam.

Apoi aplicam un funcicid.


Dacă nu ai avut noroc să-ți revigorezi planta de roșii, poți încerca în sfârșit să o transplantezi . Cu toate acestea, deoarece plantele de tomate au rădăcini destul de sensibile, ar trebui să le transplantați doar ca ultimă soluție.


Transplantul unei plante de tomate s-a dovedit cu succes în special în cazurile de putrezire a rădăcinilor , unde solul a devenit atât de saturat încât acestea putrezeșc. 


Ar trebui să începeți prin a îndepărta cu grijă planta de roșii din sol, apoi curățați rădăcinile și tăiați cu grijă toate părțile deteriorate sau moarte de la rădăcini.

Orice plantă de roșii care arată ca și cum ar putea muri ar trebui îndepărtată de orice alte plante cât mai curând posibil.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii