Pleurotus pulmonarius - păstrăvi de vară sau ciuperca fenix

 Pleurotus pulmonarius este o ciupercă comestibilă care este foarte asemănătoare cu Pleurotus ostreatus. 

Principalele diferențe sunt că P. pulmonarius are capacele mai mici și mai palide, dezvoltă mai multe tulpini și preferă vremea mai caldă. Această specie se găsește în pădurile din întreaga lume.




Crește pe lemn mort și viu din lemn de esență tare, în ciorchini asemănătoare raftului și are un imprimeu de spori alb până la cenușiu până la liliac. Ciuperca are un conținut scăzut de calorii, grăsimi și sodiu și este considerată o opțiune alimentară sănătoasă. Studiile sugerează că P. pulmonarius și extractele sale au potențiale beneficii medicale pentru diferite afecțiuni. O substanță numită β-D-Glucan din P. pulmonarius poate reduce sensibilitatea la durere și are potențialul ca bază pentru noi medicamente pentru durere. Alte studii au constatat că extractele din P. pulmonarius au efecte antiinflamatorii, antitumorale și antihiperglicemiante, precum și potențial de utilizare în tratamentul cancerului, tratamentul diabetului zaharat și ameliorarea febrei fânului. Extractele de P. pulmonarius au, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și prezintă activitate antioxidantă.


Palaria


Capacul are un diametru de 3 până la 10 cm și începe să devină convexa înainte de a deveni plata sau ușor deprimata. Are formă de evantai sau contur semicircular și aproape circular dacă crește pe vârfurile buștenilor. Când este tânără și proaspătă, capacul poate fi oarecum gras, dar este de obicei chel și variază în culoare de la albicios la bej sau bronz deschis. Nu are colorații maro închis și adesea are un aspect în două nuanțe, deoarece se estompează la uscare. Marja este înrolată când este tânără, devenind ulterior ondulată și uneori căptușită foarte fin. 




Branhiile acestei ciuperci curg pe tulpină și pot fi fie aproape, fie aproape îndepărtate, cu branhii scurte fiind frecvente. Sunt inițial albicioase, dar se pot decolora în gălbui odată cu vârsta.


Tulpina poate fi absentă sau rudimentară, dar este adesea prezentă. Măsoară 1 până la 4 cm în lungime și 0,5 până la 1 cm în grosime și poate fi excentrica sau laterala, sau chiar centrala. Tulpina este cheală și albicioasă, cu un miceliu bazal alb. 

Pulpa acestei ciuperci este groasă și albă și rămâne neschimbată atunci când este feliată. 

Miros și Gust 

Are o aromă de ciuperci cu un gust blând. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii