De ce ceapa formează floare și cum să o prevenim?

 


Ceapa este planta bienala. Ele nu fac sămânță până în al doilea an de creștere.

În primul an, frunzele adună energie prin fotosinteză și folosesc energia pentru a dezvolta bulbii sub pământ. Pe măsură ce toamna se apropie, frunzele se ofilesc și ceapa inactivează. De obicei, recoltăm ceapa la sfârșitul primului an , când frunzele le încep să se ingalbeneasca. 

 Dar dacă sunt lăsați în pământ, bulbii supraviețuiesc cu energia stocată pe tot parcursul iernii, iar frunze și rădăcini noi reapar primăvara. După ce a trecut prin ciclul complet de creștere, ceapa trimite apoi tulpini cu flori și produce semințe în acest al doilea an. 

Uneori se intampla ca ceapa sa faca seminte in primul an.

 Dacă vremea este caldă în primele etape, răsadurile de ceapă vor crește viguros până când vremea rece le încetinește dezvoltarea. Dacă apare brusc o perioada rece, ceapa va fi crescuta la o dimensiune suficientă pentru a susține înflorirea și, astfel, va fi forțată în repaus timpuriu. Pe măsură ce vremea se încălzește din nou și , ele pot fi confuzi și cred că au trecut deja prin două sezoane de creștere. Așa cum sunt programațe să facă în al doilea an de viață, ele se pregătesc să depună semințe în primăvara următoare pentru următoarea generație de ceapă.

Datorită acestei linii fine dintre anotimpuri, este important să determinați momentul potrivit pentru a planta ceapa în zona dvs. Daca plantați prea devreme și întreaga recoltă de ceapă ar putea înflori în primăvara următoare, deoarece bulbii vor fi crescut suficient pentru a crede că și-au încheiat ciclul după iarnă.

Dimensiunea bulbilor la plantare este deosebit de importanta. Bulbii mari tind sa produca ceapa cu seminte asa ca alegerea unor bulbi de dimensiune medie este cea mai buna alegere.
Tăierea tulpinii florii nu va reiniția dezvoltarea bulbilor. Tulpina rigidă pătrunde în bulb, iar după recoltare, descompunerea sa timpurie face ca întreaga ceapă să se descompună. Totusi, ceapa care a înflorit este încă comestibilă. ea trebuie scoasa din pamant si consumata prima.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii