Cultivarea bamelor - cand se planteaza si daca se copilesc

 Mulți grădinari descoperă bama, iar gama acestei culturi de vreme caldă a câștigat popularitate. Această plantă nu numai că crește legume comestibile și flori frumoase, dar este, de asemenea, bogată în vitamina A și săracă în calorii, ceea ce o face un excelent plus pentru dieta ta. 


Dacă te uiți la floarea de bame, vei vedea o asemănare cu o floare de hibiscus. Nu este o coincidență – okra este un membru al familiei hibiscus!


Okra are nevoie de soare plin și vreme caldă, cu temperaturi de seară de 15 C sau mai calde. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat cu un pH neutru de 6,5 până la 7,0. Înainte de plantare, amestecați gunoiul de grajd îmbătrânit și/sau compostul în sol. 


Semănați bame direct în grădină in luna Mai.


Semințele bamelor au o coajă tare. Pentru a accelera germinația, înmuiați semințele timp de câteva ore în apă caldă înainte de însămânțare.


Plantați semințele de bame la aproximativ la 1 cm adâncime și la 40 cm una dintre ele la rând. Puteți înmuia semințele peste noapte în apă călduță pentru a ajuta la accelerarea germinării.

Dacă plantați transplanturi de bame, asigurați-vă că le distanțați 40 cm, pentru a le oferi spațiu suficient pentru a crește.

Plantele de bame sunt înalte, așa că distanțați rândurile între 1m.


Păstrați plantele bine udate pe tot parcursul lunilor de vară.


Căldura ridicată poate încetini creșterea bamelor.

Tăiați vârfurile plantelor de bame când ajung la 1m  înălțime. Acest lucru va avea ca rezultat mai multe ramuri laterale. Tunde-le după cum este necesar.


Odată ce bama este coaptă, recoltați în fiecare zi! Păstăile cresc atât de repede și se coc într-o zi, așa că trebuie să culegeți continuu. Bamele prea coapte sunt prea greu de mâncat. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii