Înmulțirea nucilor prin semințe - nuci

 Majoritatea fructelor și nucilor nu vor da fructe fidele unui soi atunci când sunt propagate prin semințe; totuși, acești puieți pot fi folosiți ca portaltoi. Înmugurirea și altoirea la soiurile dorite va asigura obținerea de fructe de calitate. Unele semințe pot avea nevoie de anumite tratamente pentru a le face să germineze, deoarece au învelișuri dure ale semințelor sau sunt într-o stare latentă.


 



În unele cazuri, un strat dur de semințe poate împiedica germinarea. În natură, învelișurile semințelor sunt descompuse prin acțiunea microbiană din sol, călătorind prin calea digestivă a unei păsări sau animal, îngheț și dezgheț sau incendiu. Adesea, va fi nevoie de unul dintre următoarele trei tratamente numite scarificare pentru a face straturile semințelor permeabile la apă: (1) înmuierea în acid sulfuric pentru o perioadă scurtă, (2) înmuierea în apă fierbinte sau scufundarea semințelor pentru o perioadă scurtă de timp în apă clocotită sau (3) scarificare mecanică, cum ar fi zgârierea semințelor cu o pilă metalică sau șmirghel grosier. Scarificarea nu este întotdeauna necesară. Adesea, cauza întârzierii naturale a germinării semințelor este starea de repaus a embrionului. O sămânță cu un embrion latent trebuie să finalizeze un proces de „după maturare” înainte de a dobândi capacitatea de a germina. Maturarea ulterioară are loc numai la temperatura adecvată și în prezența unui aport abundent de umiditate și aer (oxigen). Pentru majoritatea copacilor și arbuștilor nativi din Oklahoma, o temperatură medie de 41 F este favorabilă după coacere.


 


În manipularea practică a semințelor latente, coacerea ulterioară se face prin „stratificare”, adică prin amestecarea semințelor cu nisip umed, rumeguș, mușchi de turbă sau vermiculit. Vermiculitul este de preferat deoarece este steril, are o capacitate bună de reținere a apei și, totuși, în timp ce este umed (nu umed), nu interferează cu aerarea semințelor. Anumite tipuri de semințe pot beneficia de tratamente fungicide înainte de stratificare.


 


După ce a fost bine amestecată cu mediul de stratificare, sămânța este plasată în pungi de plastic sau alte recipiente sigilabile. Recipientul este depozitat într-un loc unde temperatura poate fi controlată. Semințele stratificate nu trebuie niciodată împachetate strâns, deoarece acest lucru va interfera cu o bună aerare.


 


După amestecarea semințelor și a mediului de stratificare în recipient, este recomandabil să puneți un strat suplimentar (grosime de 1/2 inch) de vermiculit deasupra amestecului. Acest lucru va ajuta la menținerea semințelor umede pe toată perioada de stratificare. Semințele stratificate corespunzător păstrate la o temperatură scăzută trebuie să rămână umede timp de cel puțin două luni până la trei luni. Etichetați punga cu data și orice detalii necesare ( sursa semințelor, soiul, data culesului etc. ). Ocazional, verificați pungile pentru a vă asigura că vermiculitul este umed și fără mucegai.


 


Cantități mari de semințe stratificate pot fi păstrate într-o cameră rece, rece sau într-o pivniță. Când niciunul dintre acestea nu este disponibil, sămânța poate fi îngropată în aer liber, pe partea de nord a unei clădiri. Cantități mici de semințe care sunt manipulate în mod obișnuit de grădinarii pot fi plasate într-un frigider.


 


Lungimea perioadei de stratificare variază în funcție de semințe de diferite specii. Recomandarea făcută pentru fiecare specie este doar o perioadă de timp medie și nu exactă, standard.


 


Pentru sămânța unor specii, plantarea de toamnă este un substitut satisfăcător al stratificării și economisește timp, forță de muncă și spațiu în depozitul frigorific. Pentru aceste specii, plantarea de toamnă este eficientă dacă semințele rămân umede și sunt bine protejate de rozătoare, iar temperatura iarna rămâne scăzută pentru o perioadă suficientă de timp.

Mai multe in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii