Aranjarea corectă a plantelor în grădină sau plante companion - Vecini buni și răi

 

Plantarea însoțitoare este o strategie prin care anumite plante sunt plasate una lângă cealaltă pentru a produce beneficii precum creșterea îmbunătățită, aroma și pot oferi, de asemenea, controlul dăunătorilor. O combinație recomandată de plantare însoțitoare oferă de obicei un fel de beneficiu uneia (sau ambelor) plante sau aduce un avantaj suplimentar grădinii tale în general. Pe aceștia îi numim „prieteni buni” în diagrama  de plantare însoțitoare. 

Unii pot avea o relație profundă, bazându-se unii pe hormonii vegetali naturali pentru a promova creșterea sau protecția. Alte relații pot fi la fel de simple ca una oferind umbră celeilalte. Luați, de exemplu, combinația clasică de plantare a nativilor americani „trei surori” de porumb, dovleac și fasole. Este perfecta pentru maximizarea randamentului in spatii compacte. Porumbul crește înalt și subțire, lăsând spațiu liber pentru plantele de dovleac întinse dedesubt. Ele umbresc solul și îl ajută să rețină umiditatea. Fasolea adaugă azot în sol (care hrănește atât dovleceii, cât și porumb) și poate folosi porumbul ca spalier de sprijin pentru a urca.

 Pe de altă parte, unor plante li se recomandă adesea să nu planteze direct lângă altele – „dușmanii” lor cunoscuți sau suspectați , așa cum îi numesc în diagrama de plantare însoțitoare. Aceste combinații pot cauza reciproc probleme, cum ar fi încetinirea creșterii. O combinație de acest gen în lumea plantării însoțitoare este cultivarea mazărei  în imediata apropiere a cepei sau usturoiului . De ce? Ei bine, sincer, nu există prea multe dovezi științifice care să o susțină, chiar dacă veți vedea această sugestie din nou și din nou. Câteva teorii se datorează faptului că usturoiul și ceapa sunt „hrănitoare grele”, în timp ce mazărea nu este. Acest lucru face ca nevoile lor de fertilizare să fie incompatibile. Mazărea adaugă, de asemenea, azot în sol, în timp ce ceapa și usturoiul nu-i plac prea mult. O altă idee este că sistemul sensibil de rădăcină de mică adâncime al mazărei poate fi perturbat de creșterea sau recoltarea de ceapă și usturoi din apropiere. 

 Împerecherea plantelor de fructe sau legume cu flori precum gălbenele, musetel sau carciumarese este modalitatea perfectă de a atrage polenizatori precum albinele și fluturii în grădina ta. Unele legume precum roșiile, fasolea verde, ardeii și mazărea sunt considerate autofertile. Asta înseamnă că nu necesită acțiunea unui polenizator pentru a dezvolta fructe. În schimb, multe alte culturi precum dovleceii , castraveții, pepenii, bamele și multe fructe de pădure și pomi fructiferi se bazează pe polenizatori pentru a produce . Totuși, albinele și fluturii nu sunt singurii buni pe care vrem să-i încurajăm în grădinile noastre

. Plantarea însoțitoare cu ierburi precum busuioc , fenicul, coriandru, salvie și mărar va crea habitat, hrană sau va atrage în alt mod alte insecte benefice mici , cum ar fi  viespele parazite, acarienii prădători sau gărgărițele. Aceștia  joacă toți un rol important în controlul natural al dăunătorilor.

 Unele dintre cele mai bune și mai ușor de cultivat plante însoțitoare printre legumele tale sunt florile și ierburile aromatice. Busuioc, coriandru, oregano, patrunjel, cimbru, galbenele, mustel, și rozmarin nu au toate „dușmani” cunoscuți – așa că nu ezitați să le puneți oriunde puteți!

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii