Pietre la rinichi ? Urzica moarta rosie le elimina !

 La fel ca păpădia , urzica mov este una dintre acele buruieni care par să apară aproape peste tot. Nu numai că urzica moartă moartă este o plantă importantă pentru polenizatori, dar are o serie de utilizări în lumea culinară și medicinală.

Urzica moartă , cunoscută și sub numele de urzica moartă roșie, arhanghelul violet  este un membru al familiei mentei. Ca și alte specii binecunoscute din acest grup, această plantă are o tulpină pătrată și frunze triunghiulare. Spre deosebire de menta obișnuită, totuși, urzica moarta nu are acea aromă sau miros revelator de mentă. 

Numele provine de la asemănarea frunzelor cu cele de pe plantele de urzici. Deoarece acestei buruieni îi lipsesc substanțele chimice iritante ale unei adevărate urzici, a fost numită urzică „moartă”.

La fel ca atât urzica adevărată, cât și menta, urzica moartă este comestibilă. În lumea plantelor medicinale, este considerat pe scară largă un superaliment și foarte căutata .

Urzica moartă este considerată o specie invazivă, așa că înmulțirea este descurajată, dar recoltarea este foarte încurajată.

Beneficiile urzicii moarte pot fi utilizate atât intern, cât și local. De sute de ani, oamenii folosesc această plantă pentru a crea unguente, tincturi și ceaiuri pentru a ajuta o varietate de afecțiuni.

Valoare nutritivă ridicată. Vitamina C, vitamina A, vitamina K, fierul și fibrele sunt doar câteva dintre beneficiile nutriționale pe care această plantă superalimentară le aduce la masă .

Sprijină funcția imunitară sănătoasă. Flavonoidele găsite în urzica moartă reduc reactivitatea inflamatorie a sistemului imunitar și contracarează oxidarea.

Ameliorează simptomele alergiei și reactivitatea. Quercetina încurajează, de asemenea, eliberarea de histamină pentru a ajuta la reducerea simptomelor alergice. Acest lucru, împreună cu proprietățile antiinflamatorii și de susținere a sistemului imunitar ale plantei, o fac o plantă deosebit de puternică pentru cei care suferă de alergii sezoniere topice și respiratorii

Combate radicalii liberi. S-a demonstrat că și alte flavonoide găsite în urzica moartă au efecte antioxidante și mai puternice decât acidul ascorbic. 

Reduce durerea și inflamația. S-a demonstrat că inhibă eliberarea de prostaglandine, care joacă un rol principal în durere și inflamație, în special în ceea ce privește alergiile și afecțiunile inflamatorii cronice . 

Proprietăți antibacteriene. Această buruiană conține, de asemenea, substanțe fitochimice despre care se știe că au proprietăți antibacteriene și poate fi utilă în combaterea infecțiilor topice precum stafilococul și infecțiilor interne precum E. coli .

Proprietăți antifungice. Urzica moartă poate fi folosită și pentru combaterea infecțiilor cu candida atât pe plan extern, cât și pe plan intern.

Susține funcționarea sănătoasă a rinichilor. Este un diuretic și s-a dovedit că ajută la desfacerea pietrelor la rinichi și susține funcția renala

Una dintre cele mai ușoare moduri de a profita de această plantă hrănitoare și benefică este să faci ceai cu ea.

Odată ce ai frunzele uscate de urzică, le poți folosi într-o minge de ceai sau într-o pungă și le poți înmuia așa cum ai face cu ceaiul tradițional.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii