Cum sa folositi cenusa in gradina

 Vă întrebați dacă puteți folosi cenușa de lemn de la șemineu, soba cu lemne sau de la centrala pe lemne pentru a vă alimenta grădina de legume? Răspunsul scurt este că cenușa poate ajuta cu siguranță solul din grădina ta de legume. Mai ales dacă se întâmplă să lipsească mulți dintre nutrienții pe care cenușa îi poate ajuta să-i reumple.

Compoziția cenușii poate varia în funcție de lemnul din care a fost produsa. Dar cu acestea spuse, majoritatea cenușii din lemn de esență tare conține o cantitate suficientă de calciu, potasiu, magneziu și fosfor, împreună cu o mulțime de alte oligoelemente. Toate acestea se întâmplă să fie nutrienți importanți pentru cultivarea legumelor.


Ce oferă cenușa solului – Cum să folosiți cenușa de lemn în grădină

Mai mult decât orice alt nutrient, cenușa de lemn ajută la repunerea calciului în solul grădinii tale. De fapt, calciul reprezintă aproape o cincime din conținutul de cenușă de lemn.

Potasiul este, de asemenea, extrem de important pentru plante. Le ajută să absoarbă apă și ajută foarte mult în procesul de fotosinteză. Potasa reprezintă aproape 5% din conținutul de cenușă de lemn și poate ajuta solul din grădină să reumple rapid nutrienții atât de necesare.

Deși mineralele și substanțele nutritive rămase care se găsesc în cenușă au un procent mai mic de concentrație, cu siguranță toate își fac partea pentru a ajuta la reîncărcarea cu energie a pământului grădinii.

Ca beneficiu final, cenușa de lemn are și capacitatea de a crește PH-ul unui sol. Acesta poate fi un plus uriaș dacă se întâmplă să aveți soluri prea acide. Poate fi un înlocuitor grozav ( și gratuit! ) pentru adăugarea de var în sol pentru a crește PH-ul general.

Una dintre cele mai bune moduri de a folosi cenușa este aplicarea lor ca tratament general pe solul grădinii dumneavoastră primăvara sau toamna. Acest lucru poate ajuta la întinerirea solului fără a fi nevoie de îngrășăminte chimice. Dar cheia este să nu adăugați prea mult în sol pentru a-și schimba echilibrul PH.

Ca regulă generală, dacă PH-ul solului este aproape de neutru, împrăștiați aproximativ 2 kg de cenușă pentru fiecare 1000 de metri pătrați de spațiu în grădină. Aceasta înseamnă suficientă cenușă pentru a umple o găleată  până la jumătate. Dacă solul tău se întâmplă să fie mai acid, îl poți dubla pentru a ajuta la creșterea nivelului PH-ului.

În timpul sezonului de creștere, mulți grădinari folosesc cenușă de lemn pentru a acoperi ușor suprafața din jurul plantelor. Făcând acest lucru, nutrienții se scurg încet în sol pentru a ajuta plantele să alimenteze. Roșiile, ardeii, castraveții, salata verde, kale și ceapa, toate pot beneficia de o cantitate mică de cenușă în jurul zonei rădăcinilor.

Un sfert de cană de cenușă răspândită în jurul plantelor de legume mature de vară poate ajuta la adăugarea de calciu și potasiu pentru a stimula creșterea și producția. Din nou, nu aplicați prea mult deoarece prea mult poate crește PH-ul solului prea mare.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii