C'așa-i românul - Facebook partea 1

 Suntem in febra olimpiadelor scolare. Fiica mea cea mare s-a calificat astazi la olimpiada nationala la cea de-a doua materie. Pe scurt participa la doua materii la olimpiadele nationale, fiind unul dintre putinii copii din judet cu aceste performante.

Anul trecut a  obtinut a obtinut un premiu frumos la olimpiada nationala de psihologie. Am postat pe Facebook momentele in care a fost premiata si...surpriza...am primit doar vreo 20 de like-uri. Desi suntem prietene" cu foarte multi cunoscuti din comunitatea unde locuim. Niciun copil din aceasta comunitate nu a obtinut aceasta performanta, cel putin in ultimii 15 ani de cand locuiesc eu aici.

Am ramas surprinsa si chiar i-am spus sotului ca am impresia ca nu au dat like din invidie si frustrare. Am asteptat sa fie considerata un exemplu de ceilalti parinti, am asteptat like-uri si mesaje de felicitare dar... De vazut, au vazut postarile cu totii.

In fine, altul era subiectul despre care vreau sa discut, pentru ca stiu am si cititori din acesta comunitate care imi urmaresc canulul si site-ul.

Acum 15 ani locuiam in oras cu chirie, cu 2 copii mici. Nu imi placea traiul la oras si visam o casa . Ne-am cumparat o casa la 40 de km de oras , intr-o zona superba si eram hotarata sa-mi duc traiul la tara. Intre timp, una din bancile la care tot am depus cereri de imprumuturi, ne-a oferit o suma de bani considerabila. Tot in aceiasi zi am vazut pe internet, actuala noastra casa scoasa la vanzare. Era la 5 km de oras, intr-un cartier , localitate componenta a orasului. Si asa am ajuns aici.

Astazi ma tot intreb ce s-ar fi ales de noi , daca nu intervenea divinitatea in viata mea. Pentru ca eu consider ca am avut o idee proasta, foarte proasta. De a locui la tara, atat de departe de oras. E vorba de educatia copiilor. Stim cu totii ca liceele si facultatile cele mai bune sunt in marile orase. Acum, daca nu as fi locuit aici, ar fi trebuit sa-mi trimit fetele la internat, in chirii,  sa cheltui o gramada de bani si in plus sa le vad foarte rar. Adica daca locuiesti la tara, iti pierzi copiii pe la 14 ani, cand pleaca la liceu si nu mai creezi acea frumoasa legatura cu ei, in perioada de adolecenta, adica inainte ca ei sa devina adulti.

Cand m-am mutat aici, am ramas placut surprinsa sa vad ca este gradinita si scoala 1-8. Mi-am inscris copiii la gradinita si am avut o surpriza neplacuta. Educatoarele erau din evul mediu, adica cam agresau copiii. Am depus reclamatie la inspectorat si s-au transferat de aici. Una la o gradinita privata si una la o gradinita de stat, in oras. A venit o educatoare noua, cum nu gasesti nicaieri in acest oras. In sensul bun. Toti copiii care au trecut prin mainile ei, au realizari deosebite.

Intre timp, s-a desfiintat o clasa. Nu din cauza ca nu erau copii ci din cauza ca isi duceau copiii in oras, unde ziceau ei, ca e mai bine , ca acolo se face educatie (acolo unde erau si educatoarele batause😁 ). Apoi s-a desfiintat si scoala, din acelasi motiv. Copiii mei mai mari au prins doar primele clase aici. Invatatoarele au fost si ele, deosebite. Apoi scoala s-a inchis din cauza ca parintii isi duceau copiii in oras.

Am insistat la multi parinti sa nu faca acest lucru deoarece este nevoie de scoala si gradinita in localitate. Am fost acuzata ca sunt lenesa sa-mi duc copiii pana in oras si nu-mi pasa de educatia copiilor. Degeaba le-am explicat ca putem imbunatati unele aspecte impreuna si ca copiii ar trebui sa mearga la gradinita si la scoala primara, in apropiere . Ca asa este peste tot in lume, e semn de civilizatie si respect fata de mediu (nu poluezi cu masina). Ca sunt multe aspecte importante in educatia unui copil si ca o scoala primara sau gradinita din oras nu poate sa-ti duca copilul in spate , spre performanta. E doar scoala primara si nu liceu sau facultate, unde da, e cu totul altceva !

Daca exista cateva minusuri putem face impreuna cereri la primarie si putem schimba ceva. Invatatoarea de la gen X nu este mai educata decat invatatoarea de la noi. Aia din oras nu a studiat la Harvard ci tot la Babes.

Copiii cei dusi in oras au crescut, intre timp si surpriza ! Nici vorba de performante, de medici , avocati, ingineri ! Maritis, sarcini , casiere, droguri, ucenici in constructii. Si scoala dupa ce a fost inchisa, nu prea mai are sanse sa fie deschisa.

Asa ca cum sa primesc eu like, pentru performatele copiilor mei ?😂😂😂

Anul acesta a ramas o singura clasa de gradinita, cu educatoarea minune. Am avut emotii deoarece ma gandeam , in primul an, ca se va inchide din cauza lipsei de copii. Am vorbit cu multi parinti, cu copii mici si i-am rugat macar sa incerce, o saptamana si daca nu sunt multumiti apoi sa-i duca in oras. Ca e pacat sa pierdem ce mai avem ! Cativa m-au ascultat si au ramas cu copiii aici. Acum avem suficenti copii pentru ca gradinita sa nu se inchida. Daca am fi avut si scoala 1-4 !

M-am tot gandit, cum este sa locuiesti intr-o comunitate si sa te consideri ca tu esti diferit, ca tu esti mai bun ca ei. Nu este vorba numai de gradinita sau scoala.

Avem multe solarii dar putini merg sa cumpere legume de la ei, din invidie si frustrare. Prefera sa cumpere legumele din Kaufland. Nu cumparam de la ei ca sunt pocaiti si de ce sa faca poicaitii bani?

Localitatea este destul de mare si are multi locuitori. Suntem cativa mici intreprinzatori, dar din pacate putini din localitate ne sustin. La mine pe strada e cam asa, bugetar, pensionar, bugetar, pensionar, asistati social, 10 bugetari , 10 pensionari de lux. Noi suntem singurii de pe strada care producem bani pentru stat, restul doar cheltuie. Si ce credeti, ii deranjeaza ca intra tirurile (pe drumul facut de noi), ba au facut si reclamatii.

I-am intrebat daca stiu de unde isi incaseaza ei salariile si pensiile. Din banii pe care eu ii platesc la stat.

Avem cateva grupuri pe Facebook unde toti isi varsa nemultumirile. Ca nu ne face primaria nimic. Dar voi ce ati facut pentru localiate? Am avut scoala si gradinita, 3 clase dar voi, copiii de la Oxford, ati considerat ca sunteti prea buni pentru acesta localitate.

Ca asa este romanul. Are, pierde iar apoi se plange.

Avem si vedete in aceasta localitate 😂. Vedete in alt sens.  Oameni care se considera speciali, mai buni ca restul. Desi n-au facut nimic pentru aceasta localitate . Adica ei considera ca fac, dar fac pentru ei personal.

Am facut eu ceva ? Zeci de reclamatii la primarie ! Nu impotriva vecinilor😂cum au facut ei, ci pentru comunitate. Sesizari in fiecare an pentru necuratatea drumului iarna. Drumul se curata de fiecare cand ninge, datorita insistentelor mele.  Am insistat si pentru iluminatul stradal. Pentru ormanentele de Craciun. Pentru spatiul de joaca unde vin acum romanii si-si arunca ambalajele pe jos, desi exista tomberoane. Pentru santuri, pentru drum, pentru asfaltare. La mine pe strada pentru apa, canalizare si gaz(Sotul meu a bagat apa, canalizare si gaz pe strada) Pentru renovarea gradinitei. Pentru cosirea ierbii de la gradinita. Cu ocazia acesta s-a cosit si in curtea bisericii (caci am vrut anul trecut sa fac acolo un videoclip, dar erau balariile mai mari decat mine).

Anul trecut, a oprit unul de la primarie la poarta si mi-a zis ca este aici in zona o doamna caruia nu-i convine nimic, care face non stop reclamatii. I-am zis razand 😂, ca asa sunt romanii, vesnic nemultumiti !

Zilele trecute, am vorbit cu niste parinti la gradinita. Le-am zis este cazul sa se mai ocupe si ei de unele aspecte, nu doar eu. Pai ei n-au timp. N-ai timp o zi dar de doi ani, voi niciodata n-ati avut timp. S-au suparat pe mine. Din partea mea, n-are decat sa se desfinteze si gradinita. Daca ei prefera modelul bugetarilor, care-si duc copiii la gradinta in oras... in fine , au dreptul sa aleaga !

In oras toti se plang de lipsa creselor, gradinitelor, se plang ca nu au unde parca langa scoli si gradinite, ca trebuie sa parcheze la sute de metri de ele ca sa-si lase copiii iar aici la 5 km de oras (5 minute de condus) .... cateva cladiri , foste scoli, zeci de locuri de parcare. Curte mare, spatiu de joaca nou, bai noi, aer curat, copaci seculari, fara trafic, fara pericole , personal calificat....si nu-si aduc copii  aici.

De ce ?  Ca nu pot fi ca si ceilalti, ei trebuie sa se simta diferiti. Si cum nu se pot face prin alt mod, aleg varianta cu copilul dus cat mai departe de casa.  Zilele trecute m-a intrebat cineva de ce nu-mi duc fetita in oras la gradinita. I-am zi ca poate ajunge casiera in Kaufland si faca sa mearga in oras la gradinta. Ea fiind casiera s-a suparat pe mine.

De facut , se fac multe lucruri aici, dar multe inutile. Pe la ultimelele evenimente am vazut ca s-au creat grupuri si grupulete. Bugetarii si fraierii care platesc impozite. Romi si romani. Da , avem si romi aici care sunt oameni harnici si decenti, dar am vazut ca copiii lor sunt lasati pe dinafara de anumite activitati. Si pe nimeni nu deranjeaza, doar pe mine.

Imi aduc aminte de anii trecuti, cand se faceau evenimente frumoase fara sa fie cineva sa le zica oamenilor ce sa faca. Dar asa e viata, se schimba permanent . Ma bucur totusi ca tinerii , inca organizeaza evenimente unde inca fac ce vor ei. 

Astazi copilul meu a fost felicitat pe Facebook de directoarea scolii unde si-a arata aprecierea fata de ea si de munca ei. Nu am distribuit pe Facebook pentru ca stiu ca nu as fi primit like-uri , pentru ca asa e romanul, invidios si frustrat. 

Ma gandesc, tot mai serios, sa-mi inchid contul de Facebook. Sau sa-i sterg pe toti care nu-mi dau like-uri. Poate a doua varianta. Asa ca, daca vezi ca nu mai suntem prieteni pe Facebook, acesta este motivul. Nu mi-ai dat like postarii cu copilul meu care este olimpic national ! Si tu astepti sa-ti dau un like la o fotografie de la nu stiu ce nunta in care va expuneti amandoi suncile in costume si rochii stramte, mult prea nepotrivite pentru voi !

In plus, am 15.000.000 de vizulizari pe Youtube si peste 50.000 de abonati, cine are nevoie de like-urile voastre pe Facebook 😂? Am vrut doar sa va spun ca stiu ca mi-ati vazut postarile pe Facebook ! De la neamuri sincer m-am asteptat sa nu primesc like-uri dar de aici, unde copiii nostri au copilarit impreuna ...e trist !

Si eu fiind romanca ,am scris o postare ... asa din putina frustrare!

Comentarii