Cum să remediați rapid rasadurile de rosii intinse !

 Cea mai comuna cauza a alungirii rasadurilor este lumina insuficienta. Mai este si caldura insuficienta sau spatiul insuficient.

Alungirea rasadurilor nu este o problema atat de grava si uneori odata cu incalzirea vremii, marirea zilelor si cresterea numarului de ore de lumina pe zi , precum si cresterea zilelor insorite face ca rasadurile sa se ingroase de la sine iar pana la plantarea lor in gradina sa ajunga niste rasaduri frumusele. Nu spectaculoase, nu perfecte dar daca sunt bine plantate si ingrijite, vor produce cu siguranta multe legume.

De exemplu, acest rasad de castravete s-a alungit foate mult. Asa am patit si in anii trecuti. Primul lucru pe care il putem face , este sa-l transplantam, sa-i oferim un vas mai mare si sa-i ingropam tulpina, cat mai adanc. In decurs de o saptamana . el va produce frunze si va fi un rasad numai bun de plantat.

Al doilea lucru pe care il putem face este sa le oferim ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu care stimuleaza ingroasarea tulpinii si formarea radacinilor. Ingrasaminte din cenusa de lemn, din coji de banane sau din orez. Toate aceste retete le gasite pe canalul meu de Youtube sau apar link-urile mai jos, la descriere , 

Ar fi indicat sa evitati ingrasamintele pe baza de azot la rasaduri, mai ales daca ati folosit un pamant bun si bine fertilizat. Acel pamant contine deja azot iar aplicarea altui ingrasamant pe baza de azot precum maceratul de urzica va duce la formarea doar de frunze si nu de o radacina si tulpina puternica.

Azotul stimuleaza doar cresterea frunzelor.

 Nu uitati ca regula principala a unui rasad bine dezvoltat sunt radacinile puternice. daca rasadul are radacina puternice va creste rapid in gradina si va produce rapid , frunze , flori si legume.

Tot pentru a dezvolta cresterea sitemului de radacini , se uda rasadurile in tavita, daca aceastea sunt prevazute cu asa ceva. Radacinile se vor intinde astfel in cautarea apei.

Mai multe, in videoclipul de mai jos :

Comentarii