Spalieri pentru vita de vie

 

De ce să folosiți spalier? În obiceiul său natural, o viță de vie este o plantă cățărătoare care crește copaci sau alte structuri pentru a ajunge la lumina soarelui și a-și coace strugurii, care apoi atrage păsările pentru împrăștierea semințelor. 

Vița de vie este mai productivă în condiții însorite, mai degrabă decât umbroase, deoarece fotosinteza este necesară pentru a produce energia pentru dezvoltarea fructelor de calitate. De asemenea, formarea mugurilor pentru recolta din anul următor depinde de lumina soarelui și de căldură de treptele de reînnoire în curs de dezvoltare. 

 Scopul spalierului este de a susține vița de vie și de a plasa lăstarii în poziția optimă pentru a obține cele mai bune recolte și calitate, prin maximizarea suprafeței frunzelor pentru interceptarea luminii și permițând circulația aerului pentru a reduce boala. Spalierul menține vița de vie de pe pământ pentru gestionarea subterană a buruienilor și a suprafeței podgoriei. Spalierul permite, de asemenea, manipularea formei baldachinului pentru o penetrare eficientă a pulverizării și alte operațiuni – atât manuale, cât și mecanice. Prin urmare, spalierul are o influență semnificativă asupra productivității și rentabilității podgoriei. 

 Care sunt alegerile pentru spalier? Există multe opțiuni diferite de sistem de spalier. Tipul de spalier depinde de factorii specifici locului care influențează vigoarea viței de vie – cum ar fi clima, tipul de sol, drenajul, topografia și riscul de îngheț – precum și de soi și portaltoi, precum și de cerințele sarcinilor mecanizate ale viei. O înțelegere a acestor factori este necesară pentru a proiecta sistemele corecte de podgorie și spalier pentru succesul podgoriei.

Mai multe, in videoclipurile mele de mai jos :

Comentarii