Gradina No Dig - cum sa facem un strat no dig

Principiul de bază al acestei tehnici este de a deranja solul cât mai puțin posibil. Motivul pentru aceasta este că săpatul și prelucrarea solului dăunează structurii delicate a solului, expune semințele de buruieni latente și, de asemenea, ucide organismele benefice. Grădinăritul fără săpă nu este un concept nou, există de secole. Dar a câștigat multă popularitate în ultimul deceniu sau cam asa ceva.



În loc să sapi sau să lucrezi pământul, îl mulci cu un strat gros de materie organică, cum ar fi compost , gunoi de grajd bine putrezit, mușchi de turbă , mulci de frunze.

Viermii și alte organisme vor săpa tuneluri și se vor hrăni cu materia organică, lăsând în urmă deșeurile lor benefice.


În acest proces, ei aerează în mod natural solul, creând un drenaj bun și, de asemenea, adăugând nutrienți bogati.

Solul sănătos este plin de viață și este plin de miliarde de microorganisme, cum ar fi bacterii, ciuperci și insecte.


Acești microbi lucrează împreună în armonie pentru a crea un mediu de creștere echilibrat și fertil în care plantele pot prospera.


Când sunt lăsați singuri să-și facă magia, ei îmbunătățesc structura, sănătatea și fertilitatea solului.


Săpatul și prelucrarea solului perturbă acest ecosistem stabil, descompune structura solului și ucide organismele benefice.Când structura solului este distrusă, are ca rezultat compactarea și sterilizarea. De asemenea, provoacă un drenaj slab, ceea ce crește scurgerea și eroziunea. Un sol mai sănătos înseamnă plante mai sănătoase. Aceste grădini tind să aibă mai puține probleme cu dăunătorii și bolile, astfel încât plantele pot prospera. Ca rezultat, veți observa o creștere atât a randamentului, cât și a calității produselor dvs.

Pentru a începe o grădină fără săpat, alegeți o zonă adecvată. Cautați o zonă însorită și suficient spațiu pentru plantele dvs. Luați în considerare și accesul la apă.

Alegeți zona dvs. și curățați-o de resturile mari. Îndepărtați rădăcinile buruienilor perene, fără a insista prea mult. Următorul pas se va ocupa de asta.

Acoperiți zona cu hârtie umedă sau carton. Apa îl va ajuta să stea lipit de pământ. Acest strat va împiedica buruienile să se dezvolte și le va sufoca. După descompunere, îți vor hrăni plantele. Răspândiți gunoiul de grajd peste acesta. Este recomandabil să folosiți gunoi de grajd îmbătrânit, dar nu uscat. Acum adăugați peste toate acestea un amestec de pământ și compost.

Acoperiți patul cu un mulci organic. Plantați semințele sau răsadurile. Folosiți o sapă sau un cuțit pentru a face o gaură. În timp ce plantați, asigurați-vă că rădăcinile ajung în solul existent sub stratul de mulci. După ce ați plantat, acoperiți zona cu un strat suplimentar de mulci pentru a menține umiditatea și a proteja plantele de erbicide și buruieni.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii