Cresterea , plantarea si ingrijirea zambilelor in gradina si ghiveci

 Zambila este o planta cu flori simple , ce ne imbie cu mirosul ei atunci cand infloreste in lunile aprilie - mai. Florile sale sunt divers colorate: alb, roz, rosu, galben, albastru, mov. Zambilele sunt flori cu bulbi de primăvară încântători, parfumați și ușor de cultivat. Ele înfloresc într-o gamă largă de culori, de la mov și roz tradițional la alb și chiar mov. Plantați zambile în fața marginilor grădinii pentru o expoziție de primăvară sau în ghivece pentru o pată parfumată de culoare mai aproape de casă. 

Cum să crești zambile

Cultivați zambilele în sol umed, dar bine drenat, în plin soare, între septembrie și noiembrie. Plantați bulbi de zambile la 10 cm adâncime și la 8 cm unul de celălalt. Udați când solul este uscat.

Zambilele se dezvolta bine în partea din față a gradinilor de primăvară, împreună cu alți bulbi de primăvară, cum ar fi zambilele de struguri (muscari) și lalelele . Dimensiunea lor mică (înălțime de până la 5 până la 30 cm) le face ideale pentru expozițiile de ghivece de primăvară.


În casă, creșteți zambile într-un loc luminos, aerisit, în mod ideal, cu mult soare.


Cultivarea zambilelor în aer liber:


Plantați bulbii toamna, ideal într-un loc însorit, într-un sol umed, dar bine drenat.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Pregătiți solul îndepărtând buruienile și săpați pentru a reduce compactarea, dacă este necesar, apoi adăugați materie organică, cum ar fi gunoiul de grajd pentru animale sau compostul bine putrezit.

Plantați bulbii la o adâncime de aproximativ 10 cm și la o distanță de 8 cm.

Acoperiți cu pământ și fermați ușor în jurul lor. Udați solul dacă este uscat.


Cultivarea zambilelor în ghivece:

Plantați zambilele în compost multifuncțional fără turbă, la o distanță de aproximativ 5 cm.

Pentru expoziții pe termen lung, utilizați un compost pe bază de argilă și plantați bulbii mai depărțiți, așa cum ați face dacă îi plantați în pământ.

Adăugați un  îngrășământ cu eliberare lentă pentru a-si menține sanatatea si să arate cât mai bine.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :


Comentarii