Castraveti - plantam rasaduri sau semanam direct in gradina?

 Cultura de castraveti se poate obtine prin insamnatare directa in gradina , incepand cu mijlocul lunii Aprilie - sfarsitul lunii Mai sau prin plantarea de rasaduri incepand din luna Mai.

Metoda aleasa depinde de preferintele fiecarui gradinar. Unii prefera sa-si produca singuri rasadurile, altii sa le cumpere iar  altii sa le insamanteze direct in gradina.

Exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare metoda aleasa.

Daca doriti sa insamantati semintele de castraveti direct in gradina, este cea mai simpla metoda de a obine o cultura de castraveti. Totusi, recolta de castraveti va fi mult mai tarzie decat de la un rasad de castraveti. Unele seminte germineaza mai tarziu si castravetii vor da o recolta destul de tarzie.

Rasadurile de castraveti, desi este mai multa munca cu ele, se dezvolta mult mai rapid decat semintele si produc castraveti mult mai devreme. In luna Iunie deja se pot recolta o  multime de castraveti, fara a prinde caldura din Iulie, cand unii castraveti incep sa se amareasca. Totusi unele rasaduri, daca nu sunt plantate corect si la timp, se pot usca.

Eu prefer o cultura mixta. Intotdeauna pun cateva rasaduri de castraveti pentru o recolta rapida in luna iunie si seaman si seminte, si in general, castravetii obtinuti din seminte ajung in borcanul  cu muraturi.

Mai practic si a treia metoda. insamnatarea subb sticle de plastic. Seaman semintele mult mai devreme acopar cu sticla de plastic, iar castravetii rasar destul de devreme.


Mai multe, in videoclipul de mai jos:

Comentarii