Cum să obțineți recolte mari de cartofi - fertilizarea cartofilor



 Cartoful este o cultura care care o cerinta specifica de nutrienti. Planta de cartof are o radacina slab dezvotata si tuberculi mari pentru care trebuie furnizate cantitati mari de nutrienti.

Fertilizarea cartofilor trebuie adaptata la etapele de dezvoltare ale plantei de cartof. Multi gradinari recurg la adaugarea unor cantitati imense de ingrasamant face mai multe daune cartofilor decat profituri asteptate.

Plantele de cartofi ferilizate sunt mai susceptibile la daunatori si agenti patogeni iar tuberculii se descompun mai repede.

Cartofii au nevoie de un sol bun , usor si afanat , un pamant bogat in nutrienti. Pentru plantarea cartofilor ar trebui evitate solurile adanci si nisipoase. Cartofii necesita un sol usor acid cu PH -ul 5,3-6.

Planta de cartofi are cerinte pentru anumite ingrasaminte, adica elemente minerale, in perioada de vegetatie.

Cartofii au cerinte mari in ceea ce priveste potasiul , adica sunt mari consumatori de acest element.

1 kg de cartofi consuna 5 grame de azot, 10 g de potasiu, 3 g de fosfor si cantitati mici de cupru, mangan , bor.

Daca ingrasaminte bogate in bor si mangan sunt adaugate in sol inainte de plantare acest lucru va creste vitamina C din cartofi.

Ca ingrasaminte organice pentru cartofi se dovedesc a fi excelente cenusa din lemn, gunoi de pasare, gunoi de vita, compost,ingrasamant din urzici. 

Cenusa din lemn contine potasiu , fosfor si alte elemente. Ingrasamantul din urzici este un alt ingrasamnt la care cartofii reactioneaza bine. Daca este aplicat foliar are efect asupra intregii plante si ii mareste rezistenta.

Fertilizarea cartofilor se face de mai multe ori in timpul sezonului de vegetatie. In functie de calitatea solului, aceste pot fi adaugate inainte de plantarea cartofilor sau dupa ce plantele au  rasarit. Dupa rasarirea plantei de cartofi, la doua saptamani este bine sa fertilizam cu un ingrasamant bogat in azot (gunoi, compost, urzici) care va intensifica cresterea masei supraterane. Apoi ne oprim caci prea mult azot va intensifica formarea masei verzi si va intrazia inflorirea si aparitia tuberculilor iar cartofii vor ramane mici.

In faza de formare a mugurilor se adauga ingrasaminte bogate in potasiu , in timp ce in faza de inflorire ne axam pe ingrasaminte bogate in fosfor.

Daca dorim recolte mari de cartofi atunci trebuie sa insistam , indata ce planta creste, in ingrasaminte pe baza de potasiu. Putem folosi un ingrasamant cumparat sau putem folosi cenusa care contine si ea cantitati de potasiu.

In plus, potasiul face ca si cartofii sa reziste bine pe timpul iernii.

Mai multe, urmariti in videoclipul  meu de mai jos ;

Comentarii