De ce este important să văruiți pomii fructiferi și când ar trebui făcuta varuirea ?

 Zilele însorite și nopțile reci creează condițiile perfecte pentru daunele copacilor. Pe măsură ce soarele cald lovește trunchiul gol al copacului, celulele plantei devin mai active decât rădăcinile reci. Necesind apă care nu poate fi furnizată de rădăcini, celulele plantei din trunchi încep să se ofilească din cauza secetei - trunchiul pare să aibă o arsură solară cu o suprafață crăpată și uscată. Aplicarea de var alb pe trunchi oferă copacului o barieră solară de protecție, astfel încât să nu apară crăpături între temperaturile extreme de zi și de noapte.


Agenți patogeni și dăunători

Dacă arsura solară afectează un copac, crăpăturile permit și agenților patogeni și dăunătorilor să se infiltreze în interiorul acestuia. Bacteriile și ciupercile folosesc crăpăturile pentru a se hrăni și a se reproduce, în timp ce copacul cedează în fața morții și a încetinirii creșterii, dar un strat gros de văruire împiedică orice acces la interiorul trunchiului. Folosirea stratului de var pe trunchi, este o soluție practică împotriva bolilor și dăunătorilor în primăvară. 

Stresul termic

Păstrarea acoperirii trunchiului cu văruire primăvara ajută copacul să rămână rece. La fel ca oamenii care poartă haine albe într-o zi fierbinte, văruirea reflectă lumina soarelui și căldura, astfel încât frunzișul copacului se poate concentra asupra transpirației și dezvoltării fructelor. Un copac mai rece are mai puțin stres și își poate deschide stomatele mai mult timp pentru schimbul de gaze - mai mult dioxid de carbon în copac îi oferă mai multă energie pentru creșterea vegetativă și fructiferă.

Este recomandat este să dai cu var pomii atât toamna, dar mai ales primăvara. Aplică soluția de var doar după ce ai cosmetizat pomii fructiferi. Așadar, ocupă-te de tăierea și stropirea sezonieră, dar și de curățarea scoarței și de afânarea pământului din jurul tulpinii. Curâțarea scoarței se face folosind o perie de sârmă, nu foarte aspră. Cu ajutorul periei vei înlătura scoarța uscată, dar și o parte din ouăle depuse de insecte. 


La 10 litri de apă se adaugă 2, 3 kilograme de var proaspăt stins. În această compoziție se mai adaugă și 1 kilogram de argilă (lut, sau pământ galben) alături de puțin bălegar (cel de cal este cel mai folositor) și 100 de grame de sare grunjoasă.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos ;

Comentarii