Langa ce plantam morcovii ? Vecini buni si vecini rai pentru morcovi

 Te gândești să adaugi câteva plante însoțitoare cu morcovii tăi în acest sezon, dar nu ești sigur ce să plantezi? Morcovii pot fi cultivați cu succes alături de o serie de plante diferite, dar unele sunt asocieri mai bune decât altele. Există un motiv pentru care atât de mulți oameni evită să crească morcovi : aceștia nu sunt la fel de ușori precum ridichile, spanacul sau alte legume de grădină. Sunt capriciți în ceea ce privește germinația și umiditatea solului. În plus, sunt supuși unei varietăți de dăunători, cum ar fi rădăcinile, muștele morcovului, viermii de sârmă și rozătoarele.


Din fericire, aceste rădăcinoase pot fi asociate cu ușurință cu flori și alte legume pentru a respinge dăunătorii și pentru a le îmbunătăți creșterea. 


Rosii


Acest combo clasic este o potrivire făcută în rai din mai multe motive:


Roșiile produc un insecticid natural numit solanină care respinge dăunătorii morcovilor.

Plantele mature de tomate oferă umbră în zilele toride de vară.

Morcovii atrag viespi parazite pentru a ajuta la controlul viermilor de roșii și a omizilor.

Există dovezi  că roșiile îmbunătățesc aroma morcovului.


Ceapă


Ceapa, cu mirosul lor înțepător, respinge dăunătorii.

Muștele morcovilor tind să fie principalul dăunător al acestor rădăcini râvnite, iar ceapa are avantajul minunat de a descuraja aceste muște plictisitoare de pe terenul tău de legume. Mirosul înțepător de sulf al cepei este de mulțumit pentru proprietățile sale de respingere a dăunătorilor. De asemenea, are o rădăcină bulboasă superficială care nu va interfera cu creșterea plantelor de morcovi.


Salată verde


Salata verde este o plantă însoțitoare excelentă pentru morcovi, deoarece nu concurează cu aceștia în ceea ce privește nutrienții sau aranjamentul rădăcinilor.

Acești doi tovarăși au modele de creștere complementare: salata verde are rădăcini foarte puțin adânci și frunze deasupra, în timp ce morcovii folosesc spațiul subteran adânc și au radacini adanci.


Prazul, ridichea, fasolea si sfecla rosie sunt alti vecini buni pentru morcovi.


Una dintre cele mai populare flori anuale din orice grădină, gălbenelele sunt planta însoțitoare de grădină prin excelență. Se înțeleg cu aproape fiecare cultură pe care o poți cultiva, au un parfum puternic de respingere a dăunătorilor și magnetizează o abundență de insecte benefice.

Morcovii sunt destul de ușori în grădină, dar nu se înțeleg cu toată lumea. Evitați să plantați morcovi cu aceste culturi: 


Fenicul: Din cauza anumitor substanțe chimice pe care le eliberează în sol, nu este un bun însoțitor.

Mărar: Mararul poate produce de fapt compuși care împiedică creșterea morcovilor.

Păstârnac: păstârnacul este din aceeași familie și poate atrage aceiași dăunători.

Cucurbitacee adica castraveti, dovlecei , pepeni, dovleac: Aceste plante vor depăși probabil morcovii dacă sunt plantate îndeaproape.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii