Adăugați var în sol din timp și dublați recolta de fructe și legume

 Când este folosit corect, varul, făcut din rocă de calcar, conține substanțe nutritive care pot ajuta la echilibrarea acidității solului grădinii .În grădinărit, varul este un amendament de sol cu ​​pulbere de rocă, făcut din rocă de calcar măcinată, care conține în mod natural carbonat de calciu și carbonat de magneziu. Adăugarea de var în solul de grădină poate crește alcalinitatea solului acid și poate adăuga nutrienți și minerale pentru plante, creând un gazon sănătos și o bază mai sănătoasă pentru creșterea plantelor.


Varul agricol și varul dolomitic sunt două tipuri de var utilizate în mod obișnuit în peluze și grădini. Varul agricol (sau varul de grădină) provine din carbonat de calciu, în timp ce varul dolomitic provine din dolomit, un tip de rocă asemănătoare calcarului care conține calciu și magneziu.


Adăugarea de var în sol poate fi diferența dintre un randament scăzut și o grădină înfloritoare. Iată trei beneficii ale încorporării varului în rutina de îngrijire a gazonului:


1. Pentru a adăuga nutrienți : Un pH scăzut al solului poate inhiba plantele să absoarbă nutrienții disponibili în sol, dar varul crește nivelul pH-ului și promovează răspândirea bacteriilor bune în sol prin adăugarea de nutrienți precum fosfor și zinc. Rețineți că, dacă pH-ul solului este deja peste 6,5, probabil că veți dori să evitați adăugarea de var, deoarece un pH prea ridicat poate provoca simptome de deficiență de nutrienți, cum ar fi încetinirea creșterii. Un pH ridicat al solului poate provoca, de asemenea, cloroză, care apare ca o decolorare galbenă pe frunzele unei plante.

2. Pentru a îmbunătăți penetrarea apei : Când solul este pe partea acidă, adăugarea de var poate îmbunătăți pătrunderea apei în sol. Prin creșterea alcalinității solului, apa poate rehidrata mai ușor solul, rehidratând astfel plantele și împiedicând uscarea acestora.

3. Pentru a face solul mai alcalin : Majoritatea legumelor preferă să crească în sol alcalin, iar adăugarea de var în sol va crește alcalinitatea solului. Un nivel de pH de 7, care este neutru, funcționează bine pentru majoritatea legumelor și florilor, așa că ați putea lua în considerare creșterea nivelului pH-ului solului care aterizează la sau sub 6,5 atunci când îl testați. Cu toate acestea, există câteva plante și legume iubitoare de acizi, cum ar fi cartofii și pătrunjelul, așa că asigurați-vă că faceți câteva cercetări înainte de a vă decide să vă calcați solul.

Deoarece aplicarea cu var nu este o soluție rapidă, cel mai bine este să se aplice toamna, la sfârșitul sezonului de vegetație. Făcând acest lucru, lăsați timp pentru ca solul să absoarbă varul și pentru ca pH-ul acestuia să se ajusteze complet. Dacă aplicati toamna, ar trebui să faceți acest lucru imediat după ultima recoltă din sezon - rezultatele ar trebui să devină evidente în următorul sezon de vegetație. Dacă decideți să vă faceți aplicarea cu var,  primăvara, este important să acordați cât mai mult timp posibil acelor nutrienți să lucreze în sol înainte de a semăna semințe sau de a transplanta răsaduri.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii