Cenușa de lemn este un înlocuitor eficient al îngrășămintelor pe bază de potasiu pentru multe plante, inclusiv pentru cartofi. Aceasta echilibrează aciditatea solului, furnizează micronutrienți și materia organică necesară în stratul superior și contribuie la creșterea recoltei de cartofi și la îmbunătățirea proprietăților nutritive ale acestora. Mai jos, veți găsi sfaturi și atenționări privind modul de utilizare a cenușii ca îngrășământ și, doar dacă le veți respecta, veți obține rezultate excelente.
De ce poate fi utilizată cenușa ca îngrășământ pentru cartofi?
Aceasta conține aproape toate substanțele de bază, necesare pentru creștere și fructificare, cu excepția azotului, care se elimină la arderea lemnului. Potasiul din cenușă este bine absorbit de plante, mai bine decât din orice alt îngrășământ, iar carbonatul de calciu, pe care îl conține, este folosit pentru a normaliza aciditatea solului: cartofii cresc bine într-un sol cu pH-ul de 5-5,4.
Dacă cartofii au un deficit de potasiu, se înnegresc și devin ca săpunul atunci când sunt fierți. Atunci când este nevoie de un îngrășământ pe bază de potasiu, acesta poate fi înlocuit cu cenușa de lemn. Ea este un îngrășământ complex care permite creșterea tufelor într-o singură etapă și formarea rădăcinoaselor în etapa următoare.
Veți avea nevoie de:
– cenușă de lemn;
– cartofi.
Mod de lucru:
1. Înainte de plantare, puteți stropi chiar și cartofii în sine cu cenușă. Se utilizează 1 kg de cenușă la un sac de 25 kg de cartofi.
2. Aceștia trebuie să fie încolțiți și tăiați în jumătate. Astfel, veți putea elimina cartofii putreziți, nepotriviți pentru plantare.
3. Stropiți cuiburile cu cenușă, apoi acoperiți-o cu un strat de sol. Doar acum puteți planta cartofii.
*Nu toată cenușa este potrivită ca îngrășământ, ci doar cea provenită din arderea lemnului natural, nevopsit și neprelucrat.
Mai multe , in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu