Nalba de gradina - o floare de moda veche. Cum sa o cresti in gradina

 Aceasta floare de grădină tradițională poate crește până la 2,5 m înălțime, cu frunziș mari, în formă de inimă și flori ornamentale cu înflorire lungă. Această plantă erbacee bienală adaugă mult interes și se auto-sămânțeza cu ușurință pentru a oferi o nouă creștere an de an. 


 Cu flori mari, arătatoare, într-o gamă largă de culori, aceasta floaret de modă veche este atrăgătoare atunci când este plantata în spatele unui chenar sau de-a lungul unui gard sau perete. Sau poate fi folosita pentru a masca unele lucruri in gradina.


Se pornesc cu ușurință din semințe în interior sau în exterior. Semințele pot fi semănate direct în aer liber cu aproximativ o săptămână înainte de ultimul îngheț. Semănați la doar 1 cm adâncime și la aproximativ 50 cm una de cealalta. Nalbele au rădăcini pivotante lungi, așa că dacă semințele sunt pornite în interior, utilizați ghivece înalte, individuale și transplantați devreme pentru a evita deteriorarea. Începeți semințele de interior cu aproximativ 9 săptămâni înainte de ultima dată medie de îngheț. Răsadurile pot fi plasate afară la două până la trei săptămâni după ultimul îngheț. De asemenea, rețineți că unele sunt bienale și este posibil să nu înflorească până în al doilea an.


Unde să plantezi:

Plantați într-o zonă bine drenată, cu soare plin până la umbră parțială. Datorită înălțimii lor, protejați-le de vânturile dăunătoare și asigurați-vă sprijin, cum ar fi un gard, perete, spalier sau țăruș. Nalbele se vor auto-însămânța cu ușurință dacă florile sunt lăsate sa se usuce, așa că localizați-le într-o zonă în care acest lucru nu va fi o pacoste. De asemenea, nalbele sunt una dintre puținele plante care pot fi plantate în apropierea nucilor negri, deoarece sunt tolerante la juglona chimică care este prezenta în sol .

Furnizați apă obișnuită și mențineți solul umed . Cu toate acestea, odată bine stabilite, ele sunt destul de tolerante la secetă. Udați de jos și evitați umezirea frunzelor, deoarece acest lucru poate duce la îmbolnăvirea frunzelor.


Sunt predispușe la rugină, o infecție fungică care se manifestă mai întâi sub formă de pete galbene pe frunze, apoi se dezvoltă în umflături maro sau de culoarea ruginii pe partea inferioară a frunzelor. Prevenirea ruginii este mult mai ușoară decât încercarea de a îmblânzi un focar. Udarea de jos, o bună circulație a aerului și o curățare minuțioasă la sfârșitul toamnei vor ajuta în mare măsură să împiedice formarea ruginii. Orice frunze care prezintă semne de rugină trebuie îndepărtate din plantă și eliminate pentru a preveni răspândirea în continuare. Există soiuri care au fost dezvoltate pentru a fi mai rezistente la rugină.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii