Cat timp cloceste rata leseasca sau rata muta ?

 Rața leșească este o specie de rață care nu se înrudește cu rața sălbatică (cele cu capul verde). Se înmulțește foarte ușor și are cea mai mare rată de supraviețuire. E cel mai preferat tip de rata deoarece nu face galagie. Se împerechează de trei ori pe an, depunând aproximativ 90 de ouă pe sezon (martie - august).


Clocirea ouălor de rață este asemănătoare cu ouăle de găină, cu câteva diferențe notabile, și anume perioada de incubație și nivelul de umiditate necesar.


Ouăle de rață au nevoie de 32 - 35 de zile pentru a cloci. Aproape doua saptamani mai mult decât ouăle de găină. Dacă vă colectați propriile ouă de rata, le puteți păstra timp de 7-10 zile într-un loc răcoros și uscat, cu capătul ascuțit în jos în timp ce adunati toate ouăle pe care vreti să le eclozati.


Nu spălați ouăle pentru incubație

Păstrați (sau lăsați ouăle expediate să se aseze cu capătul ascuțit în jos pentru a menține gălbenușul centrat în albuș.

Iluminați fiecare ou cu o lanternă sau o lumânare pentru a verifica dacă există crăpături pe coaja.


De obicei, cu 1 până la 2 zile înainte ca ouăle de rață să eclozeze, o rățușă începe procesul de ecloziune prin spargerea ciocului ei prin membrana interioară a oului, în sacul de aer. Pe suprafata oului vor apare usoare crapaturi. Din acest moment eclozarea, pana cand ratusca iese din ou, poate dura chiar doua trei zile, asa ca aveti rabdare.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii