Ce se planteaza langa cartofi - plante companion pentru cartofi

 Atunci când vă planificați grădina , cartofii oferă o provocare unică, deoarece există multe plante care cresc bine în imediata apropiere a cartofilor , dar există și anumite plante pe care ar trebui să le evitați să le plantați în apropierea lor. 


Cartofii cresc adânc în sol, ceea ce sugerează în mod logic că cei mai buni însoțitori vor fi cei cu obiceiuri de creștere deasupra solului care nu deduc cu tuberculii de cartofi, dar unele rădăcinoase pot fi de fapt benefice, deoarece ajută la alungarea dăunătorilor. Iată o listă cu cele mai bune plante însoțitoare de cartofi:

Busuioc

Fasole

Varză

Muşeţel

Coriandru

Porumb

Hrean

Salată verde

Gălbenele

Pătrunjel

Mazăre

Ridichi

Spanac

Cimbru

Salata verde , spanacul și ridichile sunt legume cu rădăcini puțin adânci, care sunt o alegere bună pentru ocuparea spațiilor dintre plantele de cartofi. Deoarece cartofii sunt recoltați târziu în sezon, cele mai bune alegeri pentru plantarea în jurul dealurilor de cartofi vor fi legumele de început de sezon, care vor fi culese cu mult înainte de a trebui să călcați în jurul grădinii pentru a dezgropa cartofii.


Se spune că mai multe plante îmbunătățesc aroma tuberculilor de cartofi, inclusiv urzica moartă, hreanul și gălbenelele, deși nimic din toate acestea nu a fost dovedit științific. 

Fasolea și alte leguminoase sunt plante însoțitoare bune pentru legumele iubitoare de azot, deoarece cresc nivelul de azot din sol. 

Se spune că hreanul face cartofii rezistenți la dăunători și boli, iar galbenelele vor atrage, de asemenea, insecte benefice care se hranec cu insectele care atacă cartofii. Gândacii de  Colorado reprezintă o problemă specială pentru cartofi, iar printre plantele care resping acest dăunător dăunător se numără coriandrul

Cartofii sunt membri ai familiei de solaanele, așa că evitați să plantați cartofi în apropierea oricăror alți membri ai familiei , cum ar fi ardei, roșii, tomate, vinete și bame. 

Deoarece au multe din aceleași gene, toți membrii unei familii de culturi sunt susceptibili la aceleași boli și dăunători. Amplasarea membrilor familiei  unul lângă altul creează condiții optime pentru dezvoltarea anumitor boli fungice și bacteriene. 

Alti vecini rai pentru cartofi sunt :

Morcovi

Castraveți

Fenicul

Bame

Ardei

Dovlecei

Zmeura

floarea soarelui

Napi

Urmați cele mai bune practici de rotație a culturilor și așteptați doi ani înainte de a replanta membrii aceleiași familii de culturi în aceeași locație.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii