Plantați aceste plante lângă ardei pentru a vă proteja împotriva bolilor și dăunătorilor

 Următoarele plante însoțitoare pentru ardei acționează pentru a masca prezența plantelor  de ardei, limitând capacitatea unui dăunător de a le găsi în grădina ta. Majoritatea dăunătorilor își găsesc planta gazdă printr-o serie de indicii, inclusiv indici vizuali și olfactivi (miros). Aceste două parteneriate de plante funcționează prin mascarea substanțelor chimice volatile (mirosurile) eliberate de plantele de ardei care permit dăunătorilor să le descopere și să hrănească sau să depună ouă. 


Afidele verzi  sunt printre cei mai des întâlniți dăunători ai ardeilor. Se hrănesc de primăvară până în toamnă prin sugerea sucurilor de plante, provocând creșterea distorsionată, îngălbenirea frunzelor și ondularea frunzelor. Afidele verzi ale piersicului transmit, de asemenea, mai multe virusuri ale plantelor plantelor de ardei. S-a demonstrat că interplantarea ardeilor cu membri ai familiei allium, ceapă si usturoi descurajează aceste insecte mici să se așeze pe plantele de ardei pentru a se hrăni. Plantați culturile de ceapa si usturoi în jurul și între plantele de ardei. Sau plantează ardeii în mijlocul culturii de ceapă.

Tripsurile mici și subțiri pot cauza mari probleme plantelor de ardei. Deteriorarea lor provoacă un aspect argintiu, asemănător unei plase pe frunze, muguri florali sau fructe . De asemenea, răspândesc diverse boli ale plantelor. Sunt atât de mici încât identificarea lor este o provocare.


Pentru a descuraja tripsii, plantați plantele de ardei cu busuioc, care s-a dovedit că ajută la mascarea plantelor de ardei (și roșii) de trips. Substanțele chimice volatile eliberate de plantele de busuioc le maschează pe cele emise de plantele de ardei, făcând dificil pentru trips să-și descopere gazda de ardei.


Ierburile cu flori din familia morcovilor sunt plante însoțitoare excepționale pentru ardei. Ciorchinii lor în formă de umbrelă de flori minuscule sunt ideale pentru a susține o gamă largă de prădători de afide, viermi corn, viermi muguri și alți dăunători de ardei. Viespile parazite minuscule, care nu înțepătură, se hrănesc cu nectarul acestor flori și apoi continuă să paraziteze viermii corn și alți omizi dăunători. Alte specii de viespi parazite parazitează afidele. Insectele prădătoare, cum ar fi gărgărițele beau nectar de la membrii familiei morcovilor. Pe lângă sărbătoarea cu afide, unele specii se hrănesc și cu muștele albe și alți dăunători de ardei. Plantați mărar , morcovi, fenicul și coriandru între și în jurul plantelor tale de ardei. 

Floarea soarelui  are atât de multe de oferit grădinii. Sunt un companion bun pe lista de plante însoțitoare grozave pentru ardei. Ademenesc polenizatorii, dar floarea-soarelui sporește și controlul biologic în două moduri. În primul rând, furnizează nectar și polen insectelor benefice care mănâncă dăunătorii ardeilor. adica afide si tripsi. 

În al doilea rând, chiar și atunci când nu sunt în floare, produc nectar extra floral din glandele de pe partea inferioară a frunzelor. Acest nectar este o recompensă dulce pentru insectele benefice în schimbul gestionării dăunătorilor.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii