Asigurați-vă că plantați aceste plante lângă roșii ca protecție împotriva dăunătorilor și bolilor - plante companion

 Roșiile sunt deosebit de compatibile cu multe specii diferite de plante însoțitoare. Unele dintre ele servesc mai multe funcții în grădină, precum și în bucătărie.  

Galbenelele – Ele eliberează o substanță chimică numită „limonen”. Această substanță chimică oprește muștele albe de pe tufele de roșii, ceea ce protejează cultura de roșii. Această substanță chimică este sigură pentru insectele polenizatoare benefice, cum ar fi albinele. Plantarea florilor de galbenele langa roșii poate ajuta la îmbunătățirea creșterii roșiilor. 

Busuioc - Busuiocul poate fi folosit pentru a ajuta la respingerea insectelor, inclusiv muștele de fructe. Această plantă ajută, de asemenea, la încurajarea creșterii și îmbogățește gustul roșiilor.

Pătrunjelul – Pătrunjelul este o plantă aromatică care este benefică între sau în apropierea plantelor de tomate. Pătrunjelul atrage viespi parazite și alte insecte benefice care se hrănesc cu insecte dăunătoare precum afidele, viermii tăi, viermii de urechi, viermii de varză și multe altele. Nu numai că pătrunjelul va ajuta roșiile cu acoperire a solului, dar plantele de roșii pot ajuta și pătrunjelul, oferind umbră în timpul căldurii verii. 


Legumele din familia Allium precum usturoiul, ceapa și arpagicul ajută la protejarea plantelor de tomate prin respingerea acarienilor, nematodelor și afidelor. Mirosurile puternice ale plantelor din familia allium ajută și la mascarea parfumului roșiilor de alți prădători.


Mararul este o plantă bună însoțitoare pentru majoritatea legumelor din grădină, inclusiv roșiile. Roșiile pot beneficia de capacitatea mărarului de a descuraja viermele roșiilor . Mararul juvenil sau tânăr atrage în curte tone de polenizatori și insecte prădătoare și, în mod anecdotic, descurajează viermii de roșii, dar mărarul care este lăsat să se maturizeze complet și să înflorească poate împiedica creșterea roșiilor.

Ridichile sunt o cultură care se maturizează rapid, care poate fi plantată în aceleași paturi ca și transplanturile de roșii. Aceste legume rădăcinoase cresc rapid și creează o recoltă grozavă de acoperire a solului sau un mulci viu în jurul bazei plantelor de tomate, în timp ce acestea se maturizează. Ridichile acționează, de asemenea, ca plante sacraficiale, atrăgând gândacii de purici departe de plantele de roșii către propriile frunze.


Morcovi – Morcovii vor ajuta la slăbirea solului. Acest lucru este grozav deoarece ajută la reținerea apei, prevenind uscarea roșiilor. Cel mai bine este să le plantezi când roșiile tale sunt mici, astfel încât să poată fi recoltate în același timp. Dacă plantați morcovii prea aproape, s-ar putea să nu crească la fel de mari, dar totuși vor avea un gust grozav.


Fasole – Fasolea este planta însoțitoare perfectă pentru roșii, deoarece adaugă azot înapoi în sol. Roșiile se întâmplă să consume cantități mari de azot. 

Mai mlte, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii